2014. december 31.
Orosz kék macska leírása

Oroszországból származik a fenséges kinézetű és kedvelt macskafajta, az orosz kék macska. A második világháború után kevés példány maradt fenn, ekkor kék sziámi macskákkal is keresztezték őket.  A keleti macskáknál nyugodtabb természetű, nem olyan élénk, ezért aki kevesebbet tud foglalkozni cicájával, annak melegen ajánlható ez a macskafajta.

Félénkebbek a többi macskánál és nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz. Selymes, kékes árnyalatú bundája egyedi megjelenést kölcsönöz az orosz kék cicának. Érdemes szőrét naponta egyszer jól átkefélni, ám nem igényel különleges törődést. Izmosabb testfelépítésű, ám nem túlzottan zömök. A színe csak a kék sötétebb árnyalatai lehetnek, ami a szőrszálak vége felé ezüstösen fénylik. A szeme csak sötét zöld lehet. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy a lakásban tartott cicák igen sokáig élnek, nem ritkán megérik a húszéves kort is.

Így csak akkor vegyünk orosz kék macska kölyköt, ha akár két évtizeden keresztül is gondját tudjuk viselni. A fajtiszta, törzskönyvezett cicák igen drágák, nem ritka a több százezer forintba kerülő egyed, ezért mindenképpen zárt térben való tartásuk ajánlott. Szabadtéren pórázon sétáltassuk őket, zárt udvaron pedig hosszú madzaggal kössük ki őket, nehogy elszökhessenek. A kötelet az erre a célra kapható macskahám segítségével rögzítsük a cicára. Etessük őket minőségi macskaeledellel és ne adjunk nekik tejterméket, mert a közhiedelemmel ellentétben azt nem tudja rendesen megemészteni a macska szervezete.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs