2015. február 05.
Ők tartják életben az irodapiacot

Még nem halott a hazai irodapiac, köszönhetően az olyan kiemelt szereplőknek, mint az állam vagy az IT cégek – derül ki egy irodaházakat fejlesztő társaság napokban közzétett elemzéséből. Közben egy másik kutatás publikálói arra hívják fel a figyelmet, hogy a következő években jelentősen nőhetnek a bérleti díjak a világ nagyvárosaiban.

2014 első hat hónapja alatt mintegy 118.000 négyzetméternyi irodát sikerült bérbeadni Budapesten. E mennyiségen sok szereplő osztozik, közülük a két legnagyobb az állam és a különféle informatikai cégek, a dobogó harmadik fokán pedig szolgáltató központokat találunk.

Az IT cégek kb. 17.000 négyzetméternyi területet béreltek ki idén, Esetükben gyakran kell számolni speciális igényekkel, mint például speciális hűtési lehetőségek, az esetleges szervertermekhez. További fontos szempont szokott lenni a hasonló vállalkozások számára irodahelyiség választáskor a szünetmentes tápegység beépíthetősége, ami biztosítja a számítógépek áramellátását akkor is, ha a hálózattal valami probléma akad.

Az állami szereplők preferenciái ettől valamelyest eltérhetnek, számukra inkább a kormányzati gerinchálózathoz való csatlakozás lehetősége a kiemelt prioritás. Ezek a bérlők inkább a cellás kialakítású helyeket keresik, míg az IT cégek és szolgáltató központok esetében az egylégterű megoldások a keresettebbek.

Egy külföldi piackutató cég egyébként világszinten jelentős, kétszámjegyű növekedés prognosztizál az irodabérleti díjakban a következő öt évre. Elsősorban azokban a nagyobb városokban jelentkezik majd ez a trend, ahol a legképzettebb munkavállaló állományok találhatók. A gazdaság erősödése, valamint az újabb és újabb technológiai áttörések friss iparágakat hozhatnak létre, ennek köszönhetően nőhetnek a bérleti díjak és csökken majd a kihasználatlanság is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs