2014. december 03.
New York City leírása

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb városa és egyben a teljes amerikai kontinens legnépesebb városa New York City. A város nem összekeverendő a vele azonos nevű New York állammal. A köznyelvben azonban magát a várost is csak szimplán New York néven emlegetik.

Beceneve a Nagy Alma és A város, amely sohasem alszik. New York nem csak az USA, hanem az egész világ egyik legjelentősebb pénzügyi és kulturális központja. Itt található a világ egyik legforgalmasabb kikötője és nemzetközi repülőtere is. 1624-ben alapították holland telepesek Új-Amszterdam néven és csak később kapta a New York nevet. Egy ideig az ország fővárosa is volt. A világ egyik fontos oktatási központja is. Egyetemein, a híres Columbia Egyetemen, a New York Egyetemen és a Rockefeller Egyetemen több tízezer diák tanul.  A new yorki Wall Street-en találjuk a világ vezető tőzsdéjét.

Leghíresebb épülete az 1931-ben épült, 102 emeletes Empire State Building, amely 1931 és 1971 között a világ legmagasabb épülete volt. Leghíresebb tere a sok amerikai filmből ismert Times Square. Híres parkja a Central Park, ahová több millió New York-i jár hétvégenként pihenni és sportolni. Rengeteg múzeumnak és galériának ad helyet a város, melyek közül a legjelentősebb a Metropolitan Museum. Közlekedése rendkívül fejlett, több mint 1000 kilométernyi metróhálózat áll az utasok rendelkezésére. Gépjárművel a hatalmas dugók és a labirintusos utcák miatt nem célszerű utazni, ha mindenképpen ez a tervünk, akkor a híres new yorki sárga taxik ajánlhatók.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs