2014. november 25.
Névnapok keresése

Magyarországon igen népszerű a névnapok megünneplése baráti társaságban vagy családi körben. Sokan nem tudják, de Európában csak néhány országban ünneplik meg a névnapokat, van ahol egyáltalán nincsenek névnapok. Ilyenek például az angolszász országok, USA és Nagy-Britannia, ahol nem ismerik ezt az ünnepet.

Nálunk is sokszor komoly gondot okoz azonban kitalálni, hogy ki és mikor ünnepli a névnapokat. Ma már egyre kevesebben használnak nyomtatott naptárt, így sokan nem tudják, hogy mikor ünnepelik a barátok a nevük napját. A legkönnyebben az interneten megtalálható névnapkereső segítségével tudunk kutakodni. Mobiltelefonokra kifejlesztett webes alkalmazások is rendelkezésre állnak már, amelyek rendelkeznek névnapkereső funkcióval. Gyakran merül fel kérdésként, hogy vajon ki, mikor ünnepel, ha neve többször is szerepel a naptárban. Nyilván az a szerencsésebb, amikor csak egyszer látjuk az adott keresztnevet, hisz ebben az esetben könnyebb dolgunk van.

A szokás általában úgy diktálja, hogy a születésnap utáni első névnapon ünnepeljük a névnapunkat. Ám ez nincsen kőbe vésve, ez nem egy szabály, így mindenki akkor ünnepel, amikor a kedve tartja. Nyilván nem célszerű például Ádám napját karácsony szent este ünnepelni, hanem egy másik időpont jobb lehet. De a születésnaphoz túl közel, esetleg azzal egy időben sem indokolt névnapozni. A legtöbb esetben azonban nem a névnapozó, hanem a szülők válasszák meg gyermekük névnapját, ami gyakran egész életen át végigkísér mindenkit.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs