2014. július 24.
Nemcsak finom, de egészséges is – A körte jótékony hatásai

Édes és vajpuha – a körte önmagában is nagyon csábító csemege, anélkül, hogy bármi egyebet tudnánk róla. Homérosz az Istenek ajándékának nevezte ezt a gyümölcsöt, ami tele van értékes tápanyagokkal. Ízén kívül számtalan egyéb okot ad arra, hogy minél többet együnk belőle.

A körte magas C- és K-vitamin tartalommal rendelkezik, sok réz is van benne, ezek mindegyike védelmet nyújt a sejteket károsító szabadgyökökkel szemben. Nagyszerű antioxidáns, melyet a rákmegelőzésben is bevethetünk. Kitűnő forrása a rostoknak is, melyek nélkülözhetetlenek szívünk számára. Egy tanulmány szerint a rostoknak kulcsfontosságú szerepük van a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A körte nagyszerű méregtelenítő, segítségével eltávolíthatjuk a vastagbélben lerakódott méreganyagokat, ezzel sokat tehetünk a vastagbélrák kockázatának csökkentése érdekében. A változó koron átesett nőknél a kutatások szerint a rostokban gazdag ételek, mint amilyen a körte is, 34%-kal csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét.

Ideális gyümölcs a cukorbetegek számára, mivel magas rosttartalommal rendelkezik és alacsony a glikémiás indexe. Nem emeli fel drasztikusan a vércukorszintet, segíti annak egyensúlyban tartását. Édességek helyett kitűnő csemege – nem csak a cukorbetegeknek. A körte a benne lévő bór révén teszi hatékonyabbá a kálcium felszívódását, ezzel erősíti a csontokat, megvéd a csontritkulás ellen.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs