2014. augusztus 15.
Nem szereted a húst? Pótold a fehérjét ezekkel az élelmiszerekkel!

Az ember eredendően húsevő, a húsban lévő fehérjék pedig létfontosságúak a szervezet számára. Azonban vannak, akiknek érzékeny a gyomruk és sokan meggyőződésből áttértek a vegetarianizmusra, így a legfőbb fehérje forrást kiiktatták az étrendjükből. A fehérjék pótlása viszont számukra is elengedhetetlen.

A fehérje sejtjeink építőköve, ha kevés van belőle a szervezetben, az izmok leépülnek, a haj hullani kezd és számos betegség kialakulhat. Ha mellőzzük is a húst, rengeteg olyan étel van még, melyből kellő mennyiségű fehérjéhez juthatunk.

A diófélék valamennyi változata – mogyoró, dió, mandula – tele van fehérjével. Ezek a legegészségesebb rágcsálnivalók a magvakkal együtt, melyek szintén kitűnő protein források. A nyers vagy pirított tökmag, szezámmag és napraforgómag sok országban nem tartoznak a kedvenc nassolnivalók közé, míg Keleten rendszeresen fogyasztják őket. Egy 100 grammos adag belőlük 33 gramm fehérjét tartalmaz.

A vegánoknak ugyan nem jelent alternatívát, de a tejtermékek is dúskálnak fehérjében. Főleg a tejben és a sajtokban van sok, ezek magas kálcium tartalmuk miatt is fontosak a szervezet számára. Az egyik legjobb fehérje forrás a bab, de a gabonafélék által is hozzájuthatunk nagy mennyiségű proteinhez.

A spenótot sokan már megszokásból elutasítják pedig vas- és fehérje tartalma miatt is az egyik legértékesebb zöldségünk. Ezenkívül kiemelkedő a rost- és A-vitamin tartalma is, nem csak főzelék formájában, de akár köretként is elkészíthető.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs