2014. január 28.
Nem kell mindent beleírni az önéletrajzba sem!

Arról sokat lehet olvasni, hogy milyen egy jó önéletrajz szerkezete, azt hogyan kell helyesen formázni, hogy mi mindent is kell felsorolni, hogy mi az, amit semmiképp nem szabad kihagyni, de arról már kevesebbet lehet hallani, hogy mi az, amit viszont mindenképp ki kell hagyni az önéletrajzból, ha azzal szeretnél minél hamarabb munkát szerezni. Most eláruljuk neked is, hogy mit ne írj bele az önéletrajzodba!

A teljes tapasztalatlista feltüntetése teljesen felesleges. Csak a beadott munkával releváns tapasztalatokat tüntesd fel, tehát, hogy egy vagy két nyáron kisegítettél a helyi kis boltban, vagy besegítettél a haver kocsmájában az teljesen lényegtelen mikor mondjuk egy informatikai állásra jelentkezel. A szakemberek úgy vélik, hogy nagy hibát követ el mindenki, aki random munkatapasztalatokkal tölti fel az önéletrajzát, avagy kizárólag azokat a dolgokat említsd meg, amelyek reménybeli állásoddal összefüggésbe hozhatók.

Nyugodtan kihagyhatsz minden olyan eredményt, amit még az általános vagy a középiskolás korodban értél el. Először is, az általános iskolát legjobb teljesen hanyagolni, de a középiskolai tapasztalatok közül is csak a legfontosabbakat érdemes megemlíteni. Egy TDK győzelem, vagy egy külföldi ösztöndíj-program az természetesen szerepelhet az önéletrajzban. Arra viszont senki sem kíváncsi, hogy az iskolai helyesírási versenyen hatodik lettél…

Amire sokan nem ügyelnek, pedig, ami nagyon fontos, hogy a létigéket és a közhelyes megfogalmazásokat kerülni kell! Ez annyit tesz, hogy ne azt írd, hogy feladatom volt, vagy felelős voltam, hanem inkább azt, hogy intéztem, irányítottam. A semmitmondó, üres frázisokkal ugyan ez a helyzet. Azt millión beleírják az önéletrajzba, hogy kitűnő kommunikációs képességekkel rendelkeznek… Ehelyett jobban jársz, ha konkrét példákat sorakozhatsz fel a leírtak illusztrálására, avagy kifejted a motivációs levélben, hogyan oldottál meg egy krízishelyzetet.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs