2018. január 18.
Néhány tudnivaló a himlőről

Mindannyian ismerjük a himlő betegséget, és szinte nincs is olyan ember, aki nem esett volna már át a vírusos fertőzés betegség valamelyikén. A himlő egy olyan vírusos fertőző betegség, aminek több fajtája is ismert, mint például a fekete himlő, bárányhimlő, rózsahimlő stb.

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb és legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem védett emberek nagy része még gyermekkorában átesik. Kialakulásának fő időszaka három és tíz éves kor közötti időre tehető. A járványok időszaka leginkább télre és tavaszra tehető. Azt a személyt, akit már egyszer megfertőzött a bárányhimlő, az általában egy életre védetté válik. A betegség könnyen gyógyul, a szervezet képes magától megbirkózni vele, de a szövődmények minden tizedik esetben kialakulhatnak, nagyobb eséllyel felnőttkorban. Ez az egyik leggyorsabban fertőző betegség közösségben. Emiatt a legtöbb ember már gyermekkorában elkapja. A betegség lappangási ideje két vagy három hét.

Az esetek túlnyomó részében a fejen, törzsön és hason viszkető kiütések jelennek meg, majd átterjednek az egész testre. A betegség 1-2 hét alatt lezajlik. A rózsahimlő, enyhe tünetekkel, mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés és az orrváladékkal, illetve a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed. A lappangási idő után felső légúti gyulladásos tünetek, torokfájás, láz jellemzi. A kiütések először az arcon majd az egész testen megjelennek. A láz 2-5 napig tart. A kiütések egy héten belül múlnak el és nem hagynak nyomot. Ezek a vírusos fertőző betegségek tehát maximum két héten belül elmúlnak és szinte minden ember átesik rajtuk az életük során.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs