2013. szeptember 08.
Ne hagyd, hogy kifolyjon kezeid közül a pénz!

Nagyon fontos, hogy vásárlás előtt mindig tisztázd le magadban, hogy igazából mire van szükséged és hogy valóban szükséged van-e az adott termékre. Itt nem csak a nagyobb kiadást jelentő műszaki cikkekre kell gondolni, hanem a mindennapi bevásárlásra is.

Érdemes mindig várni egy kicsit, bár tégy, hogy sokan nem bírnak várni, ha valami új termék a piacra kerül. Az új termékeket mindig jóval áron felül dobják piacra. Persze, ha nincs problémád az anyagiakkal, akkor ezt megengedheted magadnak, de teljesen felesleges, hiszen pár hónapon belül általában sokat zuhan az ár, sőt fény derülhet az esetleges hibákra is, amik miatt lehet úgy dönthetsz, hogy inkább lemondasz a vásárlásról.

Különösen a férfiakra jellemző, hogy folyton új kell nekik, ha elektromos készülékekről vagy autókról van szó. Ez persze nem gond, feltéve ha előbb megszabadulsz a már használt termékedtől. Így csak a különbözetet kell kifizetned. Ha viszont megveszed az újat anélkül, hogy a régitől megszabadultál volna, az könnyen a nyakadon is maradhat.

Lehet, hogy már egy elcsépelt gondolatról van szó, de igaz, avagy nem mindig az olcsó a olcsóbb. Előfordulhat, hogy az olcsó egyben bóvli termék is, így ha mindig ugyanazt a rossz minőséget veszed meg ahelyett, hogy azonnal a minőséget választottad volna, akkor nem fogsz spórolni.

Az is fontos, hogy be tudd osztani a pénzed. Havonta egyszer, például amikor megkapod a fizetésedet, érdemes leülni a naptárral és végiggondolni, hogy mire kell költened. Jó ha eltervezed, hogy mennyi pénzt kell kiadnod a csekkekre, az étkezésedre, milyen ünnep közeleg. Természetesen a fennmaradó összegre sem szabad úgy tekinteni, mint elszórandó zsebpénzre, hiszen bármikor közbejöhet egy extra kiadás. Várd meg a következő fizetést és aztán már élvezheted a spórolásod eredményét!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs