2015. február 10.
Mit kell tudni a befektetési vállalkozásokról?

Tudni kell, hogy az engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltatók ellenőrzését megtehetjük a www.mnb.hu/pfk oldalon. De ugyanitt jelezhetjük, ha gyanús szolgáltatóval találkozunk. Érdemes felkeresni az európai tőkepiaci felügyelet (ESMA) honlapját is, és áttanulmányozni a magyar nyelű tájékoztatóikat amelyek ezen az internetes oldalon szintén megtalálhatók.

A számunkra megfelelő befektetési lehetőség megtalálása érdekében mindenképpen tájékozódni kell, hogy a kiválasztott befektetési vállalkozás milyen befektetési szolgáltatásokat nyújt, és milyen termékeket értékesít.

A befektetési vállalkozások előzetes kötelesek felmérni a pénzügyi helyzetünket és céljainkat, továbbá pénz- és tőkepiaci ismereteinket, ezzel megállapítva kockázati profilunkat. Ezt egy ún. MiFID alkalmassági és megfelelési teszt segítségével tesz meg, melyet saját érdekünkben nekünk kell kitöltenünk. A teszt két részből áll, és kitöltése kötelező. A teszt kitöltésekor a következő típusú kérdések fordulnak elő: végzettségünk, jelenlegi illetve korábbi foglalkozásunk, mely szolgáltatásokat, ügyleteket és annak típusait ismerjük, milyen korábbi befektetési ügyleteink voltak és milyen jellegűek, milyen nagyságrendűek és milyen gyakoriak.

Amennyiben egy adott pénzügyi eszköz vagy ügylet nem megfelelő a számunkra, akkor a szolgáltató köteles erre felhívni a figyelmünket.

Tudni kell azt is, hogy lakossági befektetőként befektetéseinket széleskörű védelem illeti meg, amely védelmet uniós és hazai jogszabályok teszik lehetővé. A védelem a MiFID hatálya alá tartozó befektetési eszközökre terjed ki (pl. részvények, kötvények, befektetési jegyek), ugyanakkor nem terjed ki a hitel- és biztosítási termékekre, a nem felügyelt befektetési termékekre (pl. befektetési arany).


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs