2018. július 30.
Miért jó a délutáni alvás?

Az emberek nagy-része nem alszik jól éjszakánként. Ez egyrészt a felgyorsult életvitelnek, és az ezzel együtt járó stressznek köszönhető, de nagy szerepe lehet benne például annak is, hogy mennyi elektronikus kütyü vesz körbe bennünket.

[wp_ad_camp_1]

Természetesen minden embernek más- és más az alvásigénye, viszont azt biztosan kijelenthetjük, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy – az ő igényeihez mérten – kipihenje magát.

A délutáni alvás megoldást jelenthet az ilyen helyzetekre, ugyanis sokkal jobb ily módon bepótolni az éjjeli pihenést, mint máshogyan. Azonban nagyon sok embernek nincs ideje az ilyesmire. A hasonló helyzetekben jó, hogyha igyekszik másfajta relaxálási, pihenési módot találni magának. Sajnos az éjszakai pihenés annyira fontos, hogy nem ugyanaz, hogyha a nappalival helyettesítjük, viszont mégiscsak jobb, mintha semmit sem aludnánk. Az a legjobb, hogyha minden erőnket arra fordítjuk, hogy az éjszakai pihenés zavartalan és valóban kikapcsoló, mély legyen.

Ennek érdekében nagyon sok mindent megtehetünk, sok praktika létezik, a gyógyszertárakban kapható altató készítményektől elkezdve a természetes módszerekig. A legjobb, hogyha ez utóbbit választjuk. A pihenésre mindenkinek oda kell figyelnie. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a mennyiséget helyezzük előtérbe (vagyis mindenképpen legyen meg a napi nyolc óra pihentető, egyhuzamban történő mély alvás, vagy ha nem, akkor mindképpen pótoljuk az elmaradt órákat délutáni alvással), de figyelmet fordítunk a minőségre is. Ebben segíthet nekünk a jóga, valamint az esti meditáció is. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az elalvás előtt két-három órával már ne étkezzünk, és ne fogyasszunk alkoholos tartalmú italokat. A koffeines tartalmú italokat pedig mellőzzük a nap második felétől.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs