2015. március 15.
Miért éri meg vásárlás helyett a szerver bérlés?

Napjainkban minden vállalatnak szüksége van egy céges rendszerre – akár belső rendszerként, kommunikációs csatornaként vagy webes szolgáltatások üzemeléséhez, de annyi bizonyos, kelleni fog. Ilyenkor az első gondolat az lehet, hogy vásároljunk saját szervert, mint egyszerű megoldás. Ez azonban se nem egyszerű, se nem költséghatékony.

A szervert, vagy éppen szervereket ugyanis fenn kell tartani. Minél nagyobb a hálózat, annál nagyobb nem csak a beruházás, de a fenntartási költségek is. Egy nagyobb vállalat, amelynek komolyabb szerverparkra van szüksége, olyan helyet kell kiépítsen, ahol a szervereket tárolni tudja, biztonsági rendszert, hűtőrendszert kell integrálnia, megfelelő szakembereket bérelnie. Rengeteg folyamatos költség, sok váratlan kiadás – ez megterhelő lehet, de egyben megtakarítható is.

Vannak ugyanis olyan szolgáltatók, amelyek arra specializálódtak, hogy mindazt a teljesítményt, amire a vállalatnak szüksége van, bérbe adják. Olyan szolgáltatók, mint a DoclerNet, amelyek segítségével a vállalati rendszer kiépítése és üzemeltetése könnyen és gyorsan, és fölösleges pluszkiadások nélkül megvalósítható.

Lefaragható költségek

Egy bérelt szerver esetében nem kell fizetnünk a hardver megvásárlásáért – ami, ha igazi minőséget akarunk venni, bizony borsos beruházás lehet. Nem kell az alkatrészek szervizelését vagy cseréjét finanszíroznunk, ahogyan magát a rendszergazdát sem, aki ezekre folyamatosan odafigyel és szükség esetén közbelép.

Nincs dolgunk az energiaszámlával sem, s itt nem csak a szerverek által felhasznált energiára kell gondolni. A szerverterem hűtése, a megfelelő biztonsági rendszer üzemeltetése is áramot követelnek, s végére egy méretes havi csekket kapunk.

Bérlés esetén csak a bérbevett kapacitásért kell fizetnünk, s nem kell figyelnünk arra, hogy elromlik-e a szerver, adataink megfelelően mentve vagy a behatolóktól biztonságban vannak-e. Mindezt a gondot a szolgáltató leveszi a cég válláról, miközben gyorsaságot, kényelmet és teljes rendelkezésre állást biztosít.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs