2018. november 10.
Mi mindenre használható fel a levendula?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a levendula a növény, amely a legsokoldalúbb módon felhasználható, finom illatú dísz, gyógy és fűszernövény. Európába a Rómaiak által érkezett el, és a szépségápolás meghatározó növénye volt.

Magyarországon 1920-as években telepítették. Az első levendulaültetvényt egyenesen Franciaországból hozták be. Ez előtt az országban csak középkori kolostorok környékén volt ismert a levendula. Eredetileg egy mediterrán növényről beszélünk, ám nálunk ma már egy télálló növényé nevelték ki. Viszonylag könnyen szaporítható növény, elegendő csak ősszel egy kevés magot szabadföldbe, vagy cserépbe szórnunk és tavasszal mikor már kicsit megerősödött a növény, akkor már ki is ültethetjük a kertbe. Ez a fejlődési folyamat igen hosszadalmas, eltarthat egy, vagy akár két évig is. Mivel egyetlen magból kell, hogy kifejlődjön egy egész levendulabokor. Abban az esetben, ha már rendelkezünk levendulabokorral, akkor tőosztással is szaporítható. A levendula bokrok viszonylag alacsonyak, ám ha megfelelőek számukra a körülmények, akkor 20-25 évet is élnek.

A levendula számos jótékony hatással rendelkezik, melyekről talán kevesen tudnak. Nagyon jó hatással van a testi és a lelki felfrissülésre, és javítja az életfolyamatokat. Továbbá antibakteriális hatással bír, hiszen fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Ez mellett, meghűlés esetén nagyon jól alkalmazható inhaláláskor, hiszen tisztítja a légutakat és csökkenti a fertőzéseket. Nagyon kedvelt az aromaterápiák körében, hiszen feszültség oldó és idegerősítő, nyugtató hatású is egyben. Továbbá jól alkalmazható fejfájás esetén, illetve alvászavarok esetén. Hiszen segíti az elalvást és nyugtatja a depresszív kedély állapotot.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs