2017. november 07.
Mi is tulajdonképpen a vonalkód?

Mindenki látott már vonalkódot, de talán kevesen tudják, hogy mi is az valójában és miért hasznos. Leggyakrabb a kereskedelemben használják, mégpedig a különböző árucikkek csomagolásán. A vonalkódok lehetővé teszik az adott árucikkel kapcsolatos adatok azonosítását.

A vonalkód nem más, mint egy olyan kód, amely eltérő vastagságú függőleges sötét vonalakból és világos közökből áll. Ez a kód egy információt fejez ki, amelyet bizonyos gépek, optikailag le tudnak olvasni. Leggyakrabban a vonalak alatt számok is el vannak helyezve. Ezek a következők: a gyártó ország, a gyári szám, illetve a termék cikkszáma. A megszokott kereskedelmi alkalmazásokon kívül a vonalkódoknak jelentős szerepük van a gyógyszerek és élelmiszerek nyomon követésében is. A vonalkódos azonosító számok által lehetővé válik a gépek számára az elektronikus leolvasás. Ez azért hasznos mert segíti és gyorsítja az információ áramlását a raktári átvételnél, bolti eladásnál. Az első vonalkódolvasót egy szupermarketben használták az Amerikai Egyesült Államokban 1974. június 26-án. Hazánkban az 1990-es évek óta használtak vonalkódot. Egy vonalkódon nem a fekete vonalak, hanem a köztük lévő fehérek a fontosak és hasznosak, mivel ezekről verődik vissza a leolvasó által kibocsátott impulzus.

A különféle távolságú és vastagságú fehér vonalak egy számsorozatot kódolnak, amelyet általában számjegyekkel is ki írnak a vonalkód alatt. A vonalkódot leolvasó eszközök lehetnek fényceruzák, kézi szkennerek, pultba épített szkennerek és lézerpisztolyok. A www.webshop.vonalkod.eu internetes áruházban többféle vonalkód-leolvasó is megvásárolható. Látogasson el a weboldalra ás vásároljon innen vonalkódolvasót. Abban az esetben, ha bármilyen kérdése lenne, írjon emailt a vonalkod@vonalkod.eu e-mail címre vagy hívja a +36-231 008-as telefonszámot.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs