2015. augusztus 13.
Melyek a zöldhályog tünetei kutyáknál?

Sajnos, a kutyusoknál és a cicáknál nem ritka betegség a zöldhályog, melynek tüneteit még időben felismerve gyógyítható a betegség, és nem kell azzal számolnunk, hogy kis kedvencünk véglegesen elveszíti a látását. Nem beszélve arról, hogy a zöldhályog fájdalommal is jár.

A zöldhályog tünetei kutyáknál minden esetben észlelhetőek, és csupán rajtunk, azaz gazdikon múlik, hogy időben felfedezzük-e őket, és elvisszük-e olyan állatorvoshoz, akinek a szakterülete kimondottan a szemészet. Hasznos tudnivaló a gazdik számára, hogy a zöldhályognak két típusa lehetséges. Beszélhetünk ugyanis nyílt és zárt típusú zöldhályogról. A zárt típusú nagyon gyors lefolyású betegség, már pár óra elteltével vakságot okozhat az állatnál.

A zöldhályog tünetei kutyáknál jelentős mértékben a szemnyomást kiváltó tényezőtől függnek. Ha a betegség korai stádiumban van, akkor még a nagyon gondoskodó gazdik sem mindig fedezik fel a tüneteket. A zöldhályog tünetei kutyáknál kezdetén ugyanis csak az esti órákban jelentkezik a szem pirossága, mely el is múlik, de csak egy időre. Ilyen esetekben a szemészeti vizsgálat sem biztos, hogy ki tudna valamit mutatni. Legalább 2 óránkénti szemnyomás mérésére lenne ehhez szükség.

A szemnyomás számottevő emelkedésének esetén a tünetek nagyon is észrevehetőek. Kis kedvencünk hirtelen kedvetlen, levert lesz, rengeteget alszik, étvágytalan lesz, sőt némely esetben még az agresszivitás is jellemző. Sok esetben dörzsöli a beteg állat a szemét, és hosszabb időn át zárva is tartja.

Amennyiben azt gyanítja, hogy az Ön kis kedvence is zöldhályogban szenved, keressen fel egy szemész állatorvost, aki a korszerű vizsgálatok elvégzésével meg tudja állapítani majd a gyógyszerek adagolását. Ilyen szakorvost találhat a www.kutyazoldhalyog.hu honlapon, ahol bővebben is lehetősége van olvasni a zöldhályog tünetei kutyáknál témakörében.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs