2019. április 06.
Megvédi-e a gomba fogyasztás az agy egészségét?

A gomba világszerte egy nagyon szeretett összetevő. A gombák táplálóak és különösen gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejtek egészségét. A kutatók most azt a kérdést tették fel, hogy vajon a gombák képesek-e megvédeni a kognitív hanyatlást. Bár egyes gombafajták ehetőek és az élelmiszerboltok értékesítik őket a “zöldség” szekcióban, valójában nem is zöldségek.

Valójában a gombáknak saját kategóriája van a növények és állatok biológiai osztályozása mellett. Az ehető gombák – mind a tenyésztett, mind a vadon élő fajok – nagy mennyiségben tartalmaznak táplálékrostot, antioxidánsokat és fehérjét, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat. Az új kutatások azt mutatták, hogy az emberek, akik a gombákat az étrendjükbe integrálják – még akkor is, ha csak kis adagokban fogyasztják – úgy tűnik, hogy alacsonyabb az enyhe kognitív károsodás kockázata, amely gyakran megelőzi az Alzheimer-kórt.

“A neuropszihológiai tesztek kifejezetten olyan feladatok, amelyek egy személy kognitív képességeinek különböző aspektusait mérhetik. Valójában az ebben a tanulmányban használt tesztek közül néhányat általánosan használt IQ tesztelemből, a Wechsler Felnőtt Intelligence Scale-ből  választottunk ki”. A csapat célzott interjúkat is végzett, és felkérte a résztvevőket, hogy végezzenek el egy sor tesztet a fizikai és pszichológiai működés aspektusainak mérésére. Az interjú során figyelembe vették a demográfiai információkat, az orvosi előzményeket, a pszichológiai tényezőket és az étkezési szokásokat is egyaránt. A kutatás kimutatta, hogy a kognitív károsodással rendelkezők alacsonyabb vérszinttel rendelkeztek, mint az azonos korú egészséges társaik. A kutatók megjegyzik, hogy a gombák sok más anyagot tartalmaznak, amelyeknek pontos szerepe van az agy egészségi állapotában, de ezeket még nem tisztázták.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs