2017. június 05.
Kiegyenlítő tartály online vásárlása

A hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály felel azért, hogy az autó hűtőrendszerében, mindig kellő mennyiségű hűtővíz cirkuláljon. Ezt gyakran tágulási tartálynak is nevezik, mivel a felmelegedett és nagyobb térfogatú folyadéknak is tud helyet biztosítani.

A kiegyenlítő tartály alkatrész, bár nem a legbonyolultabb autóalkatrészek közé tartozik, ennél is előfordulhat meghibásodás, autótípustól függetlenül. Ennél az alkatrésznél, a leggyakoribb és a legegyszerűbb esetnek számító probléma, hogy valamilyen mechanikus trauma, vagy tartós, agresszív vegyi hatás éri, ami következtében kilyukad, vagy egyszerűen az extrém módon megnövekedett, például túlmelegedés miatt keletkezett nyomás, szétvetheti a tartályt. Ezenkívül sokszor előforduló gond, hogy a tartály záró kupakja hibásodik meg. Ez szolgál a nyílás takarására, ahol a hűtővizet tudjuk pótolni. A sapka nem csak a nyílás lezárására, hanem egyben az esetleges túlnyomás esetén, biztosító szelepként is működik, mivel a hűtővizet egy szivattyú keringeti, ezért a rendszerben túlnyomás uralkodik. A kupak kiengedi a felesleges nyomást a tartályból.

Ha a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály kilyukad, mindenképp cserére van szükség. Ez általában nem mondható bonyolult feladatnak. Amennyiben a hűtősapka hibásodott meg, esetleg elveszett, mely általában nem a ritka esetek közé tartozik, akkor a csere az egyetlen megoldás. A hűtősapka és saját épségünk érdekében, két dologra figyeljünk oda. Az egyik, hogy soha ne nyissuk, illetve ne vegyük le a sapkát a tartályról, amíg a motor meleg. A rendszerben jelen lévő túlnyomás ugyanis gőzt vághat az arcunkba, illetve a kezünkre. Ezek mellett ebbe a tartályba, csak olyan folyadékot öntsünk, ami valóban oda való, vagyis hűtővizet, aminek egy része ehtylen glycolt, a másik fele, pedig vizet tartalmaz. Hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály vásárlásáért, látogassa meg az alkatreszek.hu online áruházat.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs