2015. május 14.
Kertészkedéssel a mindennapi stressz ellen

Népbetegség a stressz, levertség, de a szabadidő kellemes eltöltésével sokat lehet javítani a helyzeten. Egyik legjobb gyógymód, a természet közelsége, a kertészkedés.

Egy kis kertészkedéshez nem kell nagy kert, sőt kert sem, de még erkély sem. A lakásban, cserepekben, vagy az ablakba tett balkonládákban is lehet növényeket nevelni. A velük való foglalkozás, mikor kinőnek, esetleg teremnek is valamit, annyi örömöt ad, hogy ezzel a mindennapi stressz csodásan csökkenthető. Az bizonyított tény, hogy azoknál, akik el tudnak mélyülni valamilyen hobbitevékenységben, sokkal kisebb a betegségek, a stresszes életmód okozta problémák esélye. Az is tény, hogy a figyelem, a törődés egy olyan igény, ami minden emberben benne van és ennek kiélése boldogsághormont szabadít fel. A kettő összeköthető és egy-egy növényke kinevelésével saját lelki egyensúlyunkat is megteremthetjük.

Akinek van kertje, könnyű helyzetben van, hiszen bőven van helye bármilyen típusú növény ültetésére. Akár gyümölcsfákat is nevelhet, melyek termése a megérdemelt munka gyümölcse is egyben. Akinek erkélye van csak, az is könnyen csinálhat magának mini kertet. Nagyobb méretű balkonládákban, virágfölddel és mini szerszámokkal akár egy kis gyümölcsöst is létre lehet hozni. Van már balkonparadicsom és a málnak, eper, szeder is elérhető, balkonra specializált formában. Ezek általában hoznak is gyümölcsöt, ráadásul nagyon szépek tudnak lenni. Munka után egy kis öntözés, kötözgetés vagy csak a szépségek nézegetése megnyugtató hatású és azt mutatja, hogy létrehoztunk valamit, ami sokszor szó szerint virágzik. A zöldebb környezet egészséget, természetességet jelent, a kertészkedést ne hagyjuk ki, ha csak tehetjük.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs