2014. november 05.
Kanadai nagyvárosok bemutatása

Kanada az amerikai kontinens északi részén található, déli és északnyugati részén az Amerikai Egyesült Államokkal határos, keleten, nyugaton és északon végig tenger vagy óceán határolja. Legnagyobb városai délkeleten Toronto és Montréal, délnyugaton pedig Vancouver.

Toronto az ország legnépesebb angol nyelvű városa, fontos ipari, pénzügyi és kereskedelmi központ. Montréal a legnépesebb francia nyelvű város, mely fontos kulturális központ. A Csendes-óceán partjainál fekvő Vancouver Nyugat-Kanada közlekedési központja, fontos kikötőváros és az informatikai, technológiai ipar fellegvára. Kanada városai adnak otthont a népesség több mint 80%-nak. Ennek oka elsősorban az ország északi felének zord időjárása, mely terület a téli hónapokban nehezen megközelíthető. A kisebb városok közül érdemes megemlíteni Halifax városát, mely Új-Skócia szigetén található, a skótok és írek kulturális központja.

Alberta tartományban fekszik egymástól nem messze Calgary és Edmonton, a két városban együttesen több mint 2 millió ember él. Mindkét város lakossága gyorsan növekszik, fontos multinacionális cégek települtek ide az elmúlt évtizedekben rengeteg munkalehetőséget teremtve. A kanadai városok szerkezetileg hasonlóságot mutatnak. A belvárosban általában hatalmas irodaházak épültek, majd ezt veszik körbe társasházas lakóövezetek, ipartelepek és végül családi házas övezetek. A legrégebbi városok keleten találhatók, turisztikai szempontból ezek érdekesebbek, ugyanakkor a nyugati városokban a modern kor építészeti remekműveit csodálhatjuk meg.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs