2014. március 20.
Járd be csónakkal Mosonmagyaróvárt!

Itt a tavasz, hamarosan remélhetőleg ez az időjáráson is észlelhető lesz. Addig is érdemes kellemes hétvégi programokat tervezni, hogy amikor aztán lehetőség lesz, hogy amikor hét ágra süt a Nap, akkor ne kelljen otthon ülni és azon agyalni, hogy hová is lehetne egy jót kirándulni. Nos, ha valami érdekességre vágysz, egy kellemes kis kikapcsolódásra, akkor irány Mosonmagyaróvár!

Nemrégiben egy háromszázmillió forintos turizmusfejlesztési projekt zárult le Mosonmagyaróváron. A projekt lezárásaként átadták a csónakkal hajózhatóvá tett Malom-ági Lajtát. Ami a legnagyszerűbb az egészben, hogy ezen nagyszerű fejlesztés eredményeként a Lajta fent említett ágán keresztül lehet át lehet evezni Mosonmagyaróvár belvárosát. Ettől a vízi turizmus jelentős fejlődését várják a város vezetői. A projekt részeként nem csak a hajózható rész lett kialakítva, hanem még hat csónakkikötőt is kialakítottak, valamint kenukat vásároltak a városban, így a helyiek és az odalátogatók akár a városon belül is kedvükre evezhetnek.

A Lajta folyóból leágazó, a Mosoni-Dunába torkoló szakasz medrét a gyorsabb, könnyedebb folyás érdekében kissé szűkítették, a szintkülönbségek áthidalására érdekében pedig speciális csúszdákat építettek a mederbe. Érdekesség, hogy a beruházásra határon átívelő projektként pályázott Királyhida  is Mosonmagyaróvár mellett. A két város önkormányzata, valamint egy ausztriai és egy helyi sportszövetség által alkotott konzorcium mintegy 840 ezer eurót nyert el erre a nemes célra. Ezt az összeget toldotta meg Mosonmagyaróvár további 40 millió forinttal, amiből a folyó korábban életveszélyessé vált partfalát is helyre állították.

Ha tehát szereted a vizeket, unod az átlagos város nézést és már régen szeretted volna felkeresni Mosonmagyaróvárt, akkor most ezt meg is teheted, pároddal együtt egy kellemes, romantikus délutánt tölthettek el kettesben a vízen csónakázva.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs