2014. november 02.
Irány Lengyelország, irány Zakopane!

Zakopane városában szinte mindenki a vendéglátásból él. A kisebb házak egészen hatalmasra vannak bővítve, panziónak vannak kialakítva. Ezt nem a legtrendibb stílusban kell elképzelni. Az részletkérdés, hogy nincs küszöb, vagy százféle csempe van egy négyzetméteren, a lényeg, hogy még így is jól fogod magad érezni. A városban senki nem siet, még ha fáradt is a veled szembejövő, Te akkor is kapsz egy mosolyt. Alig van kerítés, mehetsz akár toronyiránt, alsó kertben is a célod felé.

Mindent, amit eddig a sajtokról tapasztaltál nyugodtan elfelejtheted. Az a sajt, amit itt készítenek az első ötben biztosan benne lesz. A sajtkészítés Zakopanéban hagyomány. Minden egyes sajtnak más és más mintázata van, aszerint, hogy az miből és hogyan készült. A hegyen láthatsz sajtkészítőket munka közben is. Sátortetős, félig a földbe süllyesztett házikóban készül a sajt, ott is füstölik. Csak férfiak készítik kézzel, hagyományos technológiával. Nincs se rozsdamentes tál, sem sterilitás, de ételmérgezés és járvány sem.

Számos érdekes dolog várja a városba érkezőket. Lehet kapni kürtöskalácsot, de közvetlenül a piac mellett bungee jumping is van. Ugyanitt van gyermek paradicsom is, ami olyan, mint egy vidámpark. A modern kocsik mellett a városkában jól megfér a hintó is, és a faházak tetején a bádogtető. Hidegben is kinn ülnek az emberek a kocsma előtt. A felvonó olyan, mint itthon a Várban a sikló, csak valamivel több benne az ülőhely, továbbá a gyerekek is könnyebben kilátnak belőle.

Megtalálható a városban a falu bolondja is. Igazán érdekes jelenség. Fotózni csak pénzért engedi magát. Zakopane egyszerűen az a hely, ahol sok ember és kultúra kis helyen is elfér, ahol egyszerre van káosz és egyben mindennek gyors megoldása. Ha a valódi lengyel jókedvre vagy kíváncsi, isteni finom ételeket akarsz kóstolni, vár Zakopane.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs