2014. február 04.
Inkább kutyát vagy macskát vásároljak?

Ha eldöntötted, hogy itt az ideje egy háziállattal bővíteni a családot, akkor jön a másik nehéz kérdés, hiszen nem egyszerű eldönteni, hogy kutya vagy inkább macska legyen az új jövevény. A döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni életformádat és lehetőségeidet. Nem muszáj persze üzletben, drága pénzért vásárolni, a háziállat is épp olyan remek megoldás, sőt sok esetben már be is vannak tanítva!

 

Ha Te inkább mozgékony típus vagy, szereted a kinti életet, akkor a háziállat legyen a kutya, az jobban illik hozzád, hiszen melletted lesz, ha sétálsz egyet a városban, de jó társaság a kirándulásokon is, és mindig rugalmasan fog hozzáállni a dolgokhoz. Amennyiben viszont nem igazán van lehetőséged a szabadban tölteni az időt, akkor a macska ajánlott számodra, aki szívesen ül melletted a kanapén, akivel ellazulhatsz. Egy cica akár egész életét is le tudja élni a lakáson belül.

Ha nagy házban élsz, ahol van kert is, akkor bátran választhatod a használt kutyát, ám ha társasházban élsz, vagy egy kicsi házban udvar nélkül, akkor vedd figyelembe, hogy egy kutyának mozgásra van szüksége, szóval foglalkozni kell majd vele, sétáltatni kell. A háziállatok másik képviselője, a cica viszont bárhol élhet, még a legkisebb lakásban is. Arra azért ügyelj, hogy legyen elegendő hely a homoknak, ahol azt a macska könnyedén tudja használni.

A kutyákat fürdetni is kell majd időnként, de egy rövid szőrű kutya nem okozhat nagy gondot, nem hagy annyi szőrt maga után, mint a macska, amelyik viszont egész évben vedlik. A cicák viszont mivel igen tiszták, nem szagosak, tehát nem is kell őket olyan gyakran fürdetni, mint az ebeket.

A nevelés szintén lényeges kérdés a háziállatoknál is. A macskák kevés tanításra szorulnak, hiszen a homokos doboz használati célját azonnal értik, ám a karmolással és mászással kapcsolatban már más a helyzet. Egy kutya szoba tisztaságra nevelése hosszabb folyamat, viszont engedelmességre lehet tanítani minden téren, ami a cicákról már nem mondható el, ők sokkal makacsabbak annál, mintsem, hogy mindig azt csinálják, amit Te szeretnél.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs