2014. szeptember 02.
Így taníthatod meg a gyereknek, hogy rendet tartson a szobájában

A ház rendben tartásának egyik legkritikusabb pontja a gyerekszoba. Rengeteg feszültséget okozhat a folytonos harc a takarításért, melynek sokszor az lesz a vége, hogy az ágy alá besöpörve hevernek majd a játékok. A kiabálásnál vannak jobb módszerek is, melyekkel elérhetjük, hogy a gyerek maga vegye kézbe saját szobájának rendben tartását.

Érdemes a dolgot korán kezdeni. Már egy totyogó is bele tudja tenni a játékokat a dobozba, a legjobb, ha már ekkor rászoktatjuk arra, hogy mindennek megvan a maga helye. A gyerekszobát úgy rendezzük be, hogy a játékoknak egyértelmű helyük legyen. Használjunk dekoratív dobozokat, ötletes megoldásokat a tároláshoz, különben a gyerek csak összezavarodik, hiszen nem fogja tudni mi hova való.

Mutassunk példát! Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei hálószobájában lépni sem lehet a földre dobált ruháktól, nehezen várható el tőle, hogy a saját szobájában tökéletes rendet tartson. Praktikus megoldás, ha szülő és gyerek egyszerre fog neki a saját szobája kitakarításának.

Eleinte segítsünk be a gyereknek, mert feltehetően a teljes munkát nem fogja tudni egymaga elvégezni. Mutassuk meg neki, hogyan kezdje a takarítást és 20 percenként tartsunk szünetet. A közös munka ráadásul oldottabb hangulatban is fog folyni.

Vonjuk be a gyereket saját szobája berendezésbe. Hagyjuk, hogy maga válasszon tárolót, komódot, vagyis döntsön arról, hogy a holmiját hogyan és hol szeretné tárolni. Lehet, hogy a szülő minden egyes pólóját vállfára teszi, de ha a gyerek szívesebben hajtogatná őket a fiókba, hagyjuk meg a választás jogát!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs