2014. július 13.
Így szabadulhatsz meg a vízkőtől

A vízkő a fürdőszobában idővel elkerülhetetlenül megjelenik. Ahol kemény a víz, ott még a háztartási eszközöket, pl. a gőzölős vasalót vagy a vízforralót, kávéfőzőt is károsíthatja. Azonkívül, hogy nem nyújt éppen esztétikus látványt, akár komolyabb problémákat, a csapoknál csöpögést, a lefolyóknál dugulást is okozhat.

[wp_ad_camp_1]

A vízkő kálciumos lerakódás, ami azokon a felületeken jelenik meg, melyek sokat érintkeznek vízzel. Az igazán vastag és makacs lerakódások csak akkor alakulhatnak ki, ha a vízkővel nem foglakozunk. Ha azonban rendszeresen elvégezzük az eltávolítását, könnyen megszabadulhatunk tőle.

Számos bolti készítmény létezik, melyek különböző vegyszerekkel veszik fel a harcot a vízkő ellen. Azonban az otthon is megtalálható, jól bevált szerek, mint az ecet, a citromlé, szintén hatásosak ellene. A kávéfőző, vízforraló vízkőtelenítéséhez fele-fele arányban keverjünk össze ecetet és vizet, töltsük meg vele készüléket, forraljuk fel és éjszakára hagyjuk állni. Reggel öntsük ki és óvatosan öblítsük át. Hogy az ecet és a vízkő maradékát is eltávolítsuk, érdemes többször felforralni bennük a vizet és csak utána használni őket.

A fürdőkádak, zuhanyzók esetében is működik az ecetes módszer, de csak olyan felületeken használjuk, melyek teljesen sérülésmentesek. A csapok esetében egy vattakorongot mártsunk ecetbe és ezzel törölgessük át a vízköves részeket. Hagyjuk egész éjszakán át hatni, csak másnap reggel mossuk le. A csap kifolyóját egy ecettel töltött nejlonzacskóba burkoljuk be és hagyjuk így éjszakára.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs