2014. július 15.
Így csökkenthető minimálisra a mellrák kockázata

A mell egészségére vigyázni nem lehet olyan egyértelmű módszerekkel, mint megóvni szívünk egészségét vagy csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Nincsenek kőbe vésett szabályok, viszont vannak olyan életmódbeli tanácsok, melyek segítségével minimalizálhatjuk a mellrák kialakulásának veszélyét.

A mozgás nem csak arra jó, hogy formában tartsuk magunkat, de jót tesz a melleknek is. Több mint 35 tanulmány jutott arra az eredményre, hogy a rendszeres testmozgás és a mellrák kialakulása között közvetlen összefüggés van. Heti 3-4 óra mozgással már sokat tehetünk a mellrák ellen, minél intenzívebb mozgásformát választunk, annál jobb.

A kutatások szerint annak, aki naponta csupán egy pohár bort vagy sört megiszik és ezt a szokását rendszeresen folytatja, 10%-kal nagyobb esélye van a mellrákra. Minél nagyobb mértékű az alkoholfogyasztás, annál nagyobb a mellrák kockázata. Kialakulásában a hormonoknak is fontos szerep jut. A kutatók szerint a hormonpótló kezelések 24%-kal növelik a mellrák esélyét.

Akárcsak a súlygyarapodás, ami elsősorban a változó kor után érinti a nőket. Ha a fogyás nem is sikerül, az orvosok azt tanácsolják, legalább próbáljuk meg megtartani súlyunkat a klimax után, amikor a mellrák kialakulásának valószínűsége a legnagyobb. A mellrákban szenvedő nők rendkívül nagy százalékánál mutatható ki öröklött hajlam. Akinél a családban előfordult ilyen betegség, mindenképpen kérjen szakszerű segítséget a megelőzéshez.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs