2014. április 12.
Így ápold a fapadlót

A laminált padlóburkolatok megjelenése előtt a természetes fából készült padló volt az egyik legelterjedtebb burkolat. Ma újra reneszánszát éli és az elegánstól a mediterrán stílusig valamennyi otthon hangulatába tökéletesen beleilleszthető. Az egyik legszebb, ugyanakkor legkényesebb padló típusról van szó, ami gondos ápolással évtizedeken át megőrzi természetes szépségét.

A fapadló egyik legnagyobb ellensége a cipősarok. Ha nem is minden cipőt, de a tűsarkakat érdemes kitiltani a természetes fával burkolt helyiségekből, mivel csúnya bemélyedéseket, örök nyomot hagynak a deszkákon. A székek, asztalok lábai is felkarcolhatják a padló felületét, ezt puha alátétek felragasztásával tudjuk megelőzni. A lábtörlők sokat segítenek abban, hogy a szemcsés porból és homokból minél kevesebb jusson a padlóra.

A fapadló számára a hőmérséklet és a páratartalom is meghatározók. 15-25 fok közötti hőmérsékletben és 30-50%-os páratartalomnál érzi magát legjobb a fa, erre egész évben célszerű odafigyelni. Az ettől nagyban eltérő körülmények a padlódeszkák összeszáradását, elvetemedését okozhatják, de természetesen nem egyik napról a másikra, csak abban az esetben, ha hónapokon, éveken keresztül nem megfelelő a levegő nedvességtartalma vagy hőmérséklete.

A lerakódott por és az utcáról behordott piszok még a papucs talpa alatt is koptathatja a padló felületét, azaz könnyedén elveheti a fényét. Hetente legalább kétszer érdemes felsöpörni vagy felporszívózni, heti egyszer pedig padlótisztítóval végigtörölni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs