2013. április 03.
Hullik a hajam! Betegség vagy természetes?

A legtöbb férfi egyik szörnyű rémálma az, hogy kihullik a haja, elkezd kopaszodni. Ez persze nem is véletlen, hiszen sajnos elég nagy az esélye annak, hogy gyorsan elveszítik hajkoronájuk jelentősebb részét. Sok esetben a hajhullás mégis teljesen természetes és nincs ok pánikra, viszont betegségeket is jelezhet, így azért érdemes ügyelni.

Nem kell azonnal pánikolni, amikor azt látjuk, hogy a lefolyóban vagy a fésűn több haj van, mint szerintünk az normális lenne. Az teljesen természetes folyamat, hogy a szálak idővel cserélődnek, csak épp az nem mindegy, hogy mennyit veszítünk egy nap alatt. Szakemberek szerint nagyjából 60-100 szál még a normális tartományba esik, csak e felett kell aggódni.

Azt is jó tudni, hogy a hajhullás a férfiakat jobban érinti, mint a szebbik nem képviselőit. Ennek legfőbb oka pedig a tesztoszteron, illetve az ebből a hormonból keletkező dihidrotesztoszteron nevű vegyület, mely lassítja, illetve akadályozza a haj növekedését. Megszabadulni azonban nem kell tőle, hiszen ez a hormon felelős a férfias megjelenésért.

A hajhullást persze semmiképp sem szabad félvárról venni. Azon túl, hogy egy természetes folyamat, jelezhet komolyabb betegségeket is, így amennyiben kétségeink vannak érdemes inkább orvoshoz fordulni. Mivel a hullás hormonálisan befolyásolt, így ott is lehet gond, de akár autoimmun betegségre is utalhat. Előfordulhat emellett még az az is, hogy gyulladásra reagál így a szervezet, ezért érdemes felkeresni a fogorvost is, illetve kivizsgáltatni magunkat.

Mindazonáltal a hajhullásért legtöbbször csak a nem megfelelő táplálkozás a felelős. Ha úgy véljük, hogy nagyon is hullik a hajunk, akkor először is figyeljünk oda, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztunk cinket és B-vitaminokat, amikkel táplálhatjuk a hajhagymákat, amennyiben ez kevésnek bizonyul, akkor jöhetnek a táplálék-kiegészítők és csak utána a kivizsgálás.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs