2014. április 20.
Hol a tojás, piros tojás?

Nyakunkon a húsvét, márpedig a húsvét egyik szimbóluma a szép hímes tojás. Nem csak a hagyományok miatt fontos a tojás, hanem a család miatt is, hiszen a gyerekekkel történő tojásfestés remek közös családi program. Ha Te sem szereted a mesterséges színezékeket, akkor most adunk pár remek tippet, hogy úgy fesd be a tojásokat, mint anno nagyanyáink.

[wp_ad_camp_1]

A zöld színű tojáshoz csalánlevél, spenót, vagy fű kell, avagy szinte bármilyen zsenge, zöld növény megteszi. Természetesen érdemes minél lédúsabb és élénkebb színűt választani. A tojás színezéséhez először is tehát szedj egy marok friss füvet, vagy bármi mást, amit találsz a kertben. Ezután forrázd le őket annyi vízzel, hogy a tálba tett tojásokat teljesen ellepje, majd hagyd így állni egy fél órát. Az eredmény halványzöld színű tojás lesz.

A mutatós ciklámen tojáshoz cékla kell. Csak fogj egy darabka céklát, reszeld azt le, majd öntsd fel forró vízzel, és aztán ebben a lében áztasd a tojásokat. Ha nincs épp friss céklád, akkor a céklakonzerv leve is megteszi. Mivel egy nagyon erős színezőanyagról van szó, így nem kell forrázni, elég csak megmelegíteni, és beletenni a tojásokat, azok máris gyönyörű bordós-lilás árnyalatot fognak kapni.

A szintén nagyon mutatós vöröses barna tojáshoz nem kell más, csak egy kis hagymahéj. Először is hántsd le a vöröshagyma héját, majd azt öntsd fel forró vízzel, és ebben a lében áztasd a tojásokat. A hagyma erősségétől függően az eredmény sötétebb vagy világosabb árnyalat lesz. Amennyiben egy kiskanál timsót is adsz a hagymás főzethez, akkor az eredmény máris napsárga tojás lesz.

Az érdekes árnyalatú, kékes lila húsvéti tojáshoz áfonyalé le. Az áfonyalé tényleg olyan folyadék, ami mindent befog, így persze a tojásokat is. Ha tehát szeretnél olyan szép színű tojásokat is, mint az áfonya, akkor áztasd azokat pár percig az áfonyalében, hiszen a főtt tojások héját rövid idő alatt máris szép lilára tudja festeni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs