2019. december 22.
Hogyan vigyázzon az autójára télen?

Hogyha beköszöntenek a hideg téli hónapok, akkor az embernek több dologra is oda kell figyelnie. Az öltözködés, a táplálkozás és az ezekhez kapcsolódó dolgok már a téli mindennapjaink részét képezik, főleg akkor, ha hideg helyen nőttünk fel. Azonban, mi van akkor, ha ezeken kívül kénytelenek vagyunk még odafigyelni másra is, például az autónkra?

[wp_ad_camp_1]

Tévhit, miszerint a magángépjármű üzemeltetése csak annyiból állna, hogy „használjuk, és kész”. Ugyanúgy, ahogy magunkat, az autót is fel kell készítenünk a hideg évszakok eljövetelére. Ellenkező esetben, komoly meghibásodásokra kell számítanunk, olyanokra, amelyek még a nyári használatot is módosíthatják. Hogyha ezt szem előtt tartjuk, és rendesen felkészülünk a makacs időjárásra, akkor viszonylag könnyedén megelőzhetjük a problémát. Viszont abban az esetben, ha nem figyelünk oda, akkor kész a baj, és nehezebb lesz helyrehozni, mint gondolnánk. Ehhez a legelső dolog, amelyet föltétlenül meg kell tennünk, a nyári gumik lecserélése téliekre. Ezt tanácsos még az ősz elején megcsinálni, hiszen ezek a fajta gumik nemcsak a hótól és a jégtől, hanem az esőtől és a fagytól is megvédenek. Hogyha ez megvan, akkor a fagyálló folyadékról kell gondoskodni. Bár ez nem csak a hideg ellen hat, hanem ugyanúgy a túlforrósodás ellen is, használata kimondottan tanácsolt a hideg időjárásban.

A legjobb, hogyha ezt nemcsak felöntjük, hanem teljesen ki is cseréljük. Ezt követően a motorolajról kell gondoskodnunk, ugyanis nem mindegy, hogy milyen időjárás van kint. A kinti hőmérséklethez kell igazítanunk az olaj viszkozitásának számát, így a hideg hónapokra teljesen mást kell beszereznünk, mint a melegekre. Van néhány dolog, amelyet még megtehetünk, ha beköszönt a hideg. Az egyik legfontosabb ezek közül a fagyás elleni spray használata. Bár sokan kétségbe vonják ennek alkalmasságát, csak azért van így, mert nem a megfelelő minőséget használták. Hogyha a jó fajtát használjuk, akkor biztosan meglesz majd a pozitív hatása. Hogyha nem is látszik ez szabad szemmel, olyan réteget von a kocsi ablakaira és külső festésére, amely meggátolja, hogy a hideg tönkre tegye azt, sőt, még lekaparni is sokkal könnyebb lesz róla a jeget (sőt, inkább törülni kell majd, nem is annyira kaparni). Hogyha mindezeket betartjuk, és hordunk magunkkal egy bikázáshoz használatos kábelt is arra az esetre, ha leállna az akkumulátor, biztosan nem maradunk majd az út szélén, és az autónk élete is hosszasabb lesz majd.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs