2019. november 30.
Hogyan válasszunk pezsgőt?

Az újév köszöntésének alkalmával együtt jár az éjféli koccintás is, amely mára már eggyé forrta ki magát. Ezek olyan pillanatok, melyek legalább egy évig, de akár egy életen át elkísérhetnek bennünket, többek között ezért is ajánlott jól megválogatni, hogy milyen pezsgőt választunk, ehhez a közös pillanathoz.

Mi most abban leszünk a segítségünkre, hogy megmutassuk mi alapján ismerhetjük is fel a minőségi pezsgőt? Manapság egyre inkább azt lehet tapasztalni, hogy szilveszter közeledtével egyre inkább elárasztják a boltok polcait a külföldről behozott pezsgők, melyek sokkal inkább habzó és gyöngyöző borok és nem pezsgők. Többek között ezért is ajánlott első ként azt tisztázni, hogy mi micsoda. Bizonyára azt, mindenki tudja, hogy az igazi pezsgő is gyöngyözik és habzik. Viszont mégis igen nagy különbségről kell beszélni egy gyöngyöző bor és egy pezsgő esetén. Amennyiben gyöngyöző borról beszélünk az tulajdonképpen az, amikor az első és egyetlen érlelésüket követően marad vissza bennük a buborék, melyek szén-dioxidot tartalmaznak. Pezsgővel viszont teljesen más a helyzet.

A pezsgő egy olyan ital, amely az alapbor, cukor és az élesztő révén elért másoderjesztés és az ezt követő másoderjesztés során készül el a szén-dioxidban gazdag ital. A minőségi pezsgők legfontosabb ismérve, hogy palackban erjesztik és palackban is érlelik. Viszont ma már ismerünk olyan tömeggyártási eljárásokat, melyek nagyon hasonló eredmény, de sokkal silány minőséget biztosítanak. Így a boltokban kapható pezsgők közül még azon belül is válogathatunk, melyik erjesztést részesítjük előnyben, ugyanis 3 fajtát különböztethetünk meg. Vagyis ismerjük a tankpezsgőt, átmeneti pezsgőt és a minőségi pezsgőt. Az utóbbit a magas áráról ismerhetjük fel.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs