2017. június 09.
Hogyan juthatsz felfelé a szamárlétrán?

Szorgalmas, lelkiismeretes munkatárs vagy? Mégsem kapsz képességeidnek megfelelő munkát? Kevesled a fizetésedet? A munkahelyeken szorgalommal, kitartással, többletmunkával nem fogsz előre jutni.

[wp_ad_camp_1]

Mi kell tehát ahhoz, hogy a hőn áhított karriered befuthasd?

A tanulmányok azt mutatják, az óvodától a diploma megszerzéséig a lányok szorgalmasabban és egyenletesebben tanulnak, és több iskolán kívüli tevékenységben vesznek részt. A tökéletességre, a jó osztályzatra való törekvés számukra a hajtóerő, ezért a lányok a fiúknál sokkal több időt töltenek a házi feladattal és többet olvasnak.

Azonban ezek a tulajdonságok, ezek a megszerzett készségek és képességek legfeljebb az iskolában hoznak eredményt, mert a munkahelyeken szorgalommal, kitartással, többletmunkával nem fogsz előre jutni. A szamárlétrán másképp kell haladni.

Több ügyfelemet sokkhatásként éri ez a hír, de mikor összeszedjük a vele is előforduló eseteket, mindről kiderül, semmi eredménye nem volt a késő estig tartó munkának, az önként vállalt feladatoknak, a kollegák kisegítésének, mert nemhogy fizetésemelést vagy előléptetést nem kapott soha, de még egy dicsérő szót sem.

Mi kell tehát ahhoz, hogy a hőn áhított karriered befuthasd?

Merészség, magabiztosság, az önmenedzselés képessége, bátorság arra, hogy magadat megmutasd.

Furcsa, hogy miközben a nők és a férfiak ugyanazt az iskolát végzik, ugyanazt tanulják, mégis mennyire másként állnak helyt a munkahelyükön. Érthetetlen az is, hogy annak ellenére, hogy évek óta több nő tanul felsőfokú intézményekben, mint férfi, mégis körülbelül csak egynegyedük kerül valamilyen vezetői pozícióba. Azon belül is mindössze 2% körüli a felsővezetők aránya. A többségük megmarad csoportvezetői vagy osztályvezetői szinten.

Tehát a jó tanuló, szorgalmas, iskolázott nők tucatmunkát végeznek, és nagy átlagban 15-20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A kutatók és a női szervezetek sokféle okot találnak a magyarázatra: egyrészt a férfivezetők vonakodnak nőket kiemelni, ugyanakkor a nők jelentős része is inkább férfit lát szívesen főnökének. Ez Különösen Magyarországon igaz, ahol a konzervatív társadalmi szokásoknak köszönhetően még mindig él az a hiedelem, hogy a férfiak mindig mindent jobban tudnak.

Az okok közé tartozik még a női önbizalomhiány is, a nők kemény küzdelme, hogy ebben a konzervatív társadalomban a karrierjük és a családjuk között egyensúlyozzanak, a félelem a konfliktusoktól, a döntésektől. Végül még egy jelenségre hívják fel a figyelmet a kutatók: a nőket tudatosan zárják ki a férfiak informális hálózataikból.

De a legnagyobb ok, a nőket úgy kondicionálják, hogy szeretnék, ha mindig, mindenki szeretné őket, ezért törekednek a jó kislány szerepre.

Ha te is így viselkedsz, halálra dolgozhatod magad. Az eredmény mindig elmarad. Mi, nők, erőszakosnak érezzük a hatalmat, piszkosnak a pénzt, és ezért nem lépünk bátran.

Esetek sorát tudnám elmesélni, ügyfeleim egy-egy tréning vagy tanácsadás után milyen bátran mertek fellépni főnökeikkel szemben. Az eredmények bámulatosak voltak. Telefonok, köszönő levelek érkeznek ilyenkor hozzám, amiben örömmel számolnak be az elért eredményekről.

Itt az idő, hogy te is elhajítsd a régi lemezt, és feltedd az újat!

Forrás: Jooble állásportál


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs