2017. július 02.
Hibák, amelyeket a szemünk ellen nap, mint nap elkövetünk

A szem az ember egyik legfontosabb érzékszerve, hiszen a segítségével láthatjuk a körülöttünk levő dolgokat. A szem egészségéről mindig gondoskodni kell, mert az érzékszerv nélkül az ember képtelen önállóan élni. Ha a hétköznapok során oda figyel néhány megszokottnak tűnő dologra, akkor máris tett valamit a szemei egészségéért.

A kontaktlencsét viselő emberek tudják, hogy a lencsék tisztítására kellőképpen oda kell figyelni, azonban érdemes megjegyezni azt is, hogy a kontaktlencséket egy bizonyos idő után újra kell lecserélni. A megfelelően megtisztítót kontaktlencsékbe is megtelepednek a baktériumok, és az érzékszervhez közel kerülve akár fertőzést is okozhatnak. A szakorvosok szerint a legjobb, ha a lencséket hetente legalább egyszer körülbelül öt percen keresztül forró vízben áztatják, mert így végezhető el a fertőtlenítés a legegyszerűbben. Bizonyára minden ember megtapasztalta már, hogy a szem átdörzsölése milyen jóleső érzés, de ezzel a mozdulattal óriási hibákat követhetünk el a szem ellen. A dörzsölés következtében megtörnek a vékony erek, valamint vírusok, baktériumokat kerülnek a szembe.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mielőtt a szeméhez nyúlna fontos az alapos kézmosás. A kézen rengeteg baktérium tanyázik meg, és ha a szemhez közel kerülnek, akkor komoly betegségeket is okozhatnak. Természetesen kontaktlencse cseréje esetén mindenképp meg kell tisztítani a kezeket. A szempilláknak fontos szerepük van, mivel megvédik a szemet különböző szennyeződésektől, tehát semmiképp sem érdemes őket eltávolítani. Úszás során feltétlenül használjon valamilyen típusú úszószemüveget, mert a víz fertőtlenítésére használt klór káros hatást gyakorol az érzékszervre.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs