2013. január 14.
Határozott és határozatlan idejű munkaviszony

Egy sikeres állásinterjú után a legfontosabb dolog a munkaszerződés. Erről a munkáltatónak kell gondoskodnia és közölnie Önnel, hogy mi áll a szerződésben, milyen kötelezettségekre szólítja Önt fel. A munkaszerződést írásos formában kell megkötni, máskülönben érvénytelennek bizonyul. Mielőtt aláírja természetesen érdemes elolvasnia, nehogy buktatókkal találkozzon a későbbiek folyamán.

[wp_ad_camp_1]

A munkaviszony létrejöhet határozott vagy határozatlan időre is, ez sok esetben függ az elvégzendő munkától, viszont ha erről külön nem esik szó, akkor a szerzőség határozatlan idejűnek tekintik. Abban az esetben, ha a munkaviszony határozott időre szól, akkor azt a szerzőségben naptári pontossággal kell meghatározni, tehát pontosítani kell és a munkaadónak ezt közölnie kell a munka vállalóval. Előfordulhat természetesen az is, hogy nem időhöz, hanem egy elvégzett feladathoz van kötve a munkaviszony, mint például egy adott projekt kivitelezése vagy egy komolyan lebetegedett munkatárs helyettesítése. Ilyen esetekben legalább hozzávetőlegesen köteles közölni a munkáltató a munkaviszony időtartamát. Magyarországot legtöbb 5 év a határozott időre kibocsátható munkaszerződés.

Lényeges tudni, hogy ha a szerződés lejárta után akár csak egy nappal is tovább dolgozik az adott személy a munkáltató tudtával, akkor a törvény értelmében a munkaviszony határozatlan idejűnek minősül, illetve ha többször rövidebb időre szóló határozott munkaviszony alakul ki, akkor azt a bíróság határozatlan idejűnek ítélheti meg.

Ha határozott vagy ha határozatlan munkaidőre is szerződünk, fontos előtte alaposan megismerni a szerződést és csakis utána aláírni, valamint megfelelő segítséget kérni, ha úgy érezzük, hogy jogtalanul szűnt meg a munkaviszonyunk, nem pedig a szerződés feltételeinek megfelelően.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs