2018. november 28.
Hasznos tippek a rózsaültetésről

A rózsa sokak kedvenc növénye, és szinte minden kertben megtalálható. Ez a csodálatos növény rengeteg típusban megtalálható és amellett hogy szebbé varázsolja a kertet, nagyon jó illattal tölti meg az udvart, szobát stb.

[wp_ad_camp_1]

A rózsaültetés során az egyik legfontosabb dolog, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk. Sokan vásárolnak a szupermarketekből gyökércsomagolt töveket, ám ezeknek sajnos könnyen és gyorsan elszáradnak. Fontos tehát, hogy olyan helyről vásároljunk, ahol tudjuk, hogy jó minőségű rózsatöveket árusítanak és nem kell attól tartanunk, hogy ültetés után néhány héttel már semmi sem marad a rózsából. Amikor sor kerül az ültetésre, akkor első lépésként nedvesítsük meg a gyökeret, vagy a gyökérrel átszőtt földlabdát. Miután előkészítettük a talajt ássunk egy 40 x 40 cm-es gödröt. A növényt úgy kell a gödörbe helyezni hogy az oltás helye háromujjnyira a föld alatt legyen, hogy ne sérüljön meg és védve maradjon. Szabadgyökeres rózsa esetében mielőtt földbe raknánk, vágjuk vissza a gyökérvégeket és úgy kell földbe helyezni. Hogy a főgyökerek megtörés nélkül férjenek el a gödörben.

Miután már a gödörben van a rózsatő, töltsük fel úgy a gödröt, hogy a gyökér körüli üregek is megteljenek földdel. Óvatosan tömörítsük a földet a gödörben, majd öntözzük meg. Képezzünk egy kisebb mélyedést a rózsatő körül, majd újból öntözzük meg. Őszi ültetés esetén ajánlott a tő köré, körülbelül 15 centiméter magasan földet tölteni, amit a tavaszi fagyok után el kell távolítani. Hogyha futó, kúszó rózsáról van szó, akkor ne egyenesen, hanem ferdén ültessük a kerítés, vagy a fal felé, majd egy idő után, ahogy a hajtások nőni kezdenek, rendszeresen rögzítsük őket a támrendszerhez. Hogyha edénybe akarunk rózsát ültetni, akkor legalább 40-50 cm széleset és magasat válasszunk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs