2014. március 22.
Ha nem vigyázol a pénz kicsordogál a markodból!

Bizony érdemes figyelni és pár dologra kényesen ügyelni, ha nem akarod, hogy a pénz szépen, lassan csak úgy távozzon, hogy Te azt észre sem veszed. Nagy hiba, ha azt hiszed, hogy a költségvetés gonosz, avagy ha csak a politikai hírekben hallasz büdzséről, és azt hiszed, hogy neked ezzel a magánéletben semmi dolgod. Ne csodálkozz így, hogy sose nincs elég pénzed!

A szakértői vélemények szerint nagyjából 90 napos időtartamra érdemes előre tervezni a bevételeket és a várható nagyobb kiadásokat is, valamint célszerű emellett folyamatos listát vezetni ezekről, hogy pontosan lásd, mi lesz a fizetésed sorsa, hogy mire és mennyi pénzt adsz ki.

Ha ügyelsz arra, hogy olcsón vásárolj az már fél siker, de emellett nem árt okosan is költeni. Jó érzés akciós holmikat venni, hiszen sokszor így egy-egy vásárlás végén kiderülhet, hogy többet spóroltál, mint amennyit elköltöttél, de vedd azonban figyelembe azt is,  hogy hány árucikket vettél volna meg akkor, ha nincs árengedmény, vajon akkor is szükséged lett volna erre vagy arra. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy egy átlagember a gardróbjának mindössze tíz százalékát használja.

Bizony az is nagy hiba, ha nem figyelsz a csekkek határidejére. Lehet, hogy úgy véled egy néhány ezer forintos bírság nem a világ vége és ez miatt tényleg nem is érdemes idegeskedned, viszont, ha az elmúlt fél évben kétszer vagy többször is megesett, hogy csúszással egyenlítetted ki valamelyik befizetési kötelezettséged, akkor baj van a hozzáállásoddal.

A lényeg tehát, hogy igen is vezess otthon is költségvetést, legyen egy listád a várható bevételekről és kiadásokról, vásárlás előtt pedig írj egy listát és csak azt vedd meg, ami azon rajta is van. Ami pedig a legfontosabb, hogy ügylej a befizetésekre és a hitelekre, hiszen a mínuszba csúszással mindig az a baj, hogy busás kamatot kell fizetned utána, így a kiadás csak tovább fog nőni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs