2018. december 28.
Gyógyteákról minden, amit tudni érdemes

A világon az ívó víz után a tea számít a legtöbbet fogyasztott italnak. Sokan úgy gondolják, hogy tea elkészítése gyerekjáték és mindenki eltudja készíteni, ám, ha igazán különleges íz világú és hatóanyagokban gazdag teát szeretnénk fogyasztani, akkor annak az elkészítése nem is olyan egyszerű.

[wp_ad_camp_1]

Rögtön az elején azzal kezdeném, hogy letisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk valójában teának. Ugyanis teának csakis azt az italt nevezhetjük, amely szigorúan csakis a teacserjéből készült. A teacserje feldolgozásától függően, több mint 3000 féle teát különböztethetünk meg. Három fő teacsoportra bonthatjuk fel: a zöld teát, amely nem fermentált, fajtától függően zsenge levelekből és hajtásokból készül. A következő az Oolong tea, amely félig fermentált, illetve éret hajtásokból állítják elő. A fekete tea pedig teljesen fermentált, és általában két rügyből, illetve egy levélből álló hajtás az alapja. Ezen felül megkülönböztetünk még, fehér, sárga, illetve Pu-Ert teákat is. A teázás eredetileg japánból származik, ahol igazi teaceremóniákat tartottak krikett mérkőzések közben.

A gyógyteák készítésénél legjobban arra kell odafigyelnünk, hogy némely gyógynövényeket forrázni kell, ám vannak melyeket áztatni és olyan is vannak melyek elég csak hidegvízben leáztatni és úgy is kifejtik a hatásukat. A gyógynövényeket mi magunk is beszerezhetjük erdőkben, mezökön, ám mindig szem előtt kell tartanunk, hogy tiszta vegyszermentes helyekről gyűjtögessünk őket. Amennyiben Herbáriákban vásároljuk meg, akkor mindig az adott teához tartozó utasítás szerint járjunk el. Ugyanis csakis, akkor tudják legjobban kifejteni a hatásukat, ha megfelelően készítjük el őket. A gyógyteákat midig frissen és kortyonként kell fogyasztani. Továbbá amennyire csak lehet kerüljük el cukor, illetve az édesítők használatát.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs