2013. augusztus 06.
Gondolj a téli napokra is, készíts aszalt gyümölcsöt most!

Már régóta köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek legegyszerűbb, egyben legtermészetesebb tartósítási módja a szárítás és az aszalás. Ezekhez sem cukor, sem kémiai tartósítószer nem kell. Az aszalás legtermészetesebb formája a napon történő szárítás, ma már inkább a sütő, de adott több aszaló készülék is. Nagyon finom és egészséges nassolni valóhoz juthatunk általa, így érdemes most, a gyümölcs szezonban elkezdeni az aszalást. Lássunk pár receptet az otthoni aszaláshoz!

Asztalt szilva: A szilvát először is meg kell mosni és le kell csorgatni. A szárítást 50-60 fokon kezdjük. Amikor a szilva megfonnyadt fokozatosan emelhetjük a hőmérsékletet 70-80 fokra. Ha annyira összeesett, hogy kitapogatható a magja, akkor azt ki is tolhatjuk belőle. Általában egy kilogramm nyers szilvából mindössze 30 dkg aszalt szilva nyerhető.

Aszalt sárgabarack: A sárgabarackot meg kell mosni, majd ketté kell vágni. A héjas oldalukra állítva tesszük a rácsra és 85 fok körüli melegben kezdjük aszalni, ha viszont már érzékelhetően szikkadt a barack, egy kicsivel tovább is növelhető a hőmérséklet. Egy kilogramm nyers barackból 15-20 dkg aszalt sárgabarack lesz.

Aszalt körte és alma: A körtét, illetve almát először meghámozzuk, a magházát kimetsszük, a gyümölcsöt mérettől függően feldaraboljuk. Az aszalást 90-100 fokon kell kezdeni, s ezt később kell csökkenteni 75-80 fokra. Egy kilogramm nyers körtéből nagyjából 15-20 dkg aszalt körtét, amíg az almából 10-15 dkg aszalt almára számíthatunk.

Aszalt sárgarépa A sárgarépát meg kell tisztítani és le kell mosni, majd legfeljebb 3-4 mm-es karikákra vagy csíkokra, kockákra vágni. Ezután 10 százalékos sóoldatot forralunk és a zöldségdarabokat 1-2 percre a 90 fokos lébe mártjuk, azonnal lehűtjük hideg vízzel és lecsorgatjuk. A rácson szétterítjük a répát és 70-75 fokon kezdjük a szárítást, majd 55-60 fokon fejezzük be a szárítást. Egy kilogramm répából általában 7 dkg szárított répa lesz.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs