2015. július 04.
Gerincbetegségek enyhítése és gyógyítása gyógytornával

Napjainkban már népbetegségnek számít a gerincbetegség. A gyógytorna egy hosszú távú gyógyító megoldásnak számít azon betegek számára, akik mozgásszervi megbetegedésben szenvednek vagy derék, háti, nyaki fájdalmaik vannak.

A gyógytornának fontos szerepe van a betegségek kiújulásának megelőzésében valamint számtalan esetben a gyógytornának köszönhetően, elkerülhetővé válik a műtéti beavatkozás. Fontos tudni, hogy a gerincfájdalomra panaszkodó betegeknél nem mindig mozgásszervi megbetegedésről van szó, hanem lehetnek belgyógyászati vagy nőgyógyászati problémák a háttérben, amelyek szintén gerincfájdalmakkal járnak. A gerincbántalmak és elváltozások kialakulhatnak helytelen testtartás következtében is. Ilyenkor az izomaktivitás minimálisra csökken, aminek következtében az izomban súlyos keringési zavar lép fel. Sportolással, gyógytornával mindezt megelőzhetjük, sőt meg is gyógyíthatjuk.

Derék fájdalomra leggyakrabban azok panaszkodnak, akik irodai munkát végeznek, túlsúlyosak vagy nagyon keveset mozognak. Ebben az esetben a gerinc nem terhelődik egyformán és az izmokban egyensúlyzavar lép fel melynek következtében felbomlik a gerinc biomechanikája. Nyaki gerincsérv esetén a porckorong belső felülete átszakad és a külső rész kitüremkedik, bele a gerinccsatornába, ahol a gerincvelőben lévő idegeket nyomja, ezért érzünk erős nyaki fájdalmat. Csípőfájdalom okozója lehet a túlzott elhízás, a túlterheltség, a helytelen életmód. Ha túlterheltségnek van kitéve a csípőízületi szalag és az ízületi porc, akkor érzünk erős csípőfájdalmat. A vállakban fellépő fájdalmat a vállban lévő ízületek instabilitása valamint az izmok egyensúlyzavara okozza. Bármilyen mozgásszervi megbetegedésnél a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs