2018. május 02.
Földieper termesztése

Ez a gyümölcs könnyedén megterem a legtöbb kiskertben, a gyerekek, de sok felnőtt nagy örömére is. Az a gyümölcs vagy zöldség, melyet mi magunk gondozgatunk, nevelgettünk mindig sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt.

A földieper szinte a világ minden országában megtalálható, de az őshonos helye Ázsiába vezethető vissza. Nagyon alkalmazkodó növény, és több fajtáját is megkülönböztettünk, attól függően, hogy egyszer termő, három hónapon át termő, vagy folyamatosan termőt. Az egyszer termő fajták hozzák a legnagyobb gyümölcsöket, melyeket 2-3 héten keresztül élvezhetünk. A három hónapos eper, jobban jellemző házaknál, mivel akár a virágos ládában is megterem. A folyton termő eper nyár elejétől terem egész nagy szemeket, majd pihen a növény és később újra gyümölcsöket nevel. Nagyon meleg tűrő növény, bőséges a víz és a tápanyagigénye. Ültetés előtt fontos, hogy végezzünk talajfertőtlenítést, hogy egészséges termést hozzon. Nagyon praktikus lehet, ha a föld takarására fekete fóliát alkalmazunk, így csak az eperpalánták kerülnek a felszínre és nem gazosodik el az ültetvényünk, továbbá megmarad a víztartalék, nem szárad ki olyan könnyen a talaj.

Egy ültetvényt általában három évig szüretelik, későbbiekben már érdemes megújítani. Annak érdekében, hogy sikeres legyen a termésünk, a legfontosabb dolog, hogy jó legyen a palánta. Nagyon könnyen szaporítható, elegendő csak az indákról leszednünk és már meg is van a kis palántánk. A betakarítás elkezdésekor, 2-3 naponta szedhetjük le a termést, attól függően, hogy mennyire napsütéses az időjárás. Általában egy palántáról 10-12 alkalommal szüretelhetünk egy idény alatt. A fogyasztása legjobb frissen, de hűtőszekrényben 2-3 napig is eláll. Különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak, mivel nagyon kalória szegény.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs