2015. február 17.
Fényfestés a fotókon

A fényfestés mára nagyon kedvelt tevékenységgé vált a fényképészek és a hobbi fotósok körében. Ezzel a tevékenységgel a fényképészet szerelmesei igazán kiélhetik kreativitásukat és láthatóvá varázsolhatják merész elképzeléseiket. Alkalmas elfoglaltság lehet egyszerű szórakozásnak, hobbinak, de vannak, akik elképesztő művészi alkotásokat rajzolnak egy-egy képükre.

Néhány olcsó eszközzel megvalósítható, viszont az eredmény káprázatos, megdöbbentő, varázslatos lehet. Az alapvető eszközök, amire mindenképp szükség van a fényfestéshez: egy állvány, egy fényképezőgép, legjobb, ha tükörreflexes, és valamilyen eszközt a fény festésére, ami lehet egy elemlámpa, színes izzósor, fényrúd, csillagszóró, vagy bármi, ami fényt ad ki magából. Ezután lehet variálni a színekkel, és a fények vastagságával. Ha például aranyszínű hatást akarunk elérni, akkor használhatunk xenont, a vékony vonalakhoz pedig a legjobb, ha LED lámpát alkalmazunk. Fontos, hogy valamilyen sötét helyiséget vagy esti időpontot válasszunk a kép elkészítéséhez.

A fényfestés titka a hosszú záridőben rejlik, melyet 10-30, vagy akár több másodpercre kell állítani egy-egy kép megalkotásához, mely idő alatt a fényforrás megfelelő intenzitású mozgatása rajzolatot hagy az elkészült felvételen. A kép készítésekor a fényképezőgépen az optikát érdemes nagylátószögre állítani, a blendét a fényviszonyokhoz mérten általában 8-11-re, az ISO-t 100-ra, ezután exponálás, majd a záridő végén villan a vaku, és kész a kép. A fényfestést viszonylag könnyű elsajátítani, gyakorlásra és kitartásra azonban szükség van ahhoz, hogy az alkotó az elképzelését meg tudja jeleníteni a képen. A nehézség abból fakad, hogy az alkotó nem látja, amit épp rajzol, így gyakran többször meg kell ismételni egy képet, mire az elképzelésének megfelelő felvétel létrejön. A látványos képeknek ezután már csak a képzeleted szabhat határt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs