2018. január 08.
Érdekességek a pezsgőről

A pezsgő leginkább ünnepi italnak számít. A leggyakrabban csak újévkor fogyasztjuk, de számos más alkalmat is találhatunk egy-egy üveg kibontására. Ez a gyöngyöző, francia eredetű ital az egész világon ismert és nagyon kedvelt.

A borhoz hasonlóan rendelkezik jótékony hatásokkal a szervezetre nézve, például kedvezően hat a szívműködésre és elpusztítja a szabadgyököket, amik az öregedésért és a betegségek kialakulásáért felelősek. A pezsgőnél is, mint a bornál, illetve más alkoholos italoknál, vannak magasabb és alacsonyabb minőséggel rendelkező fajták. A minőségét szabad szemmel is láthatjuk, mivel minél több és kisebb átmérőjű buborékok találhatóak benne, annál értékesebb. Ez mellett arra is figyeljünk oda, hogy az igazán minőségesek parafával vannak bezárva, nem műanyag dugóval.

A pezsgőnek több típusa is ismert, választhatunk vöröset, fehéret vagy a rózsaszínt (rosé), ezen belül pedig dönthetünk még a száraz, félszáraz, félédes és édes változatok mellett. Leginkább hűtve fogyasztjuk, mivel így érezhetjük leginkább az ízét. A pezsgő készítéséhez erősen savas bort használnak. Ez lassú erjedés után, hirtelen hőmérséklet zuhanásnak van kitéve. Ezáltal az erjedés nem fejeződik be, megmarad bizonyos cukortartalma, és egy idő után palackozásra kerül, majd melegebb helyre teszik, és a borban lévő élesztők életre kelésével, újra elindul a cukor lebontása. A már bepalackozott borban keletkező szén-dioxid-gáz nem tud hová menni, így szétárad a borban, ezáltal jönnek létre a borban a buborékok, és ez így is marad, még a palack kibontásra nem kerül. Hazánkban évi 25 millió üveg pezsgőt vásárolunk. Bár elsőre a pezsgő úgy tűnhet, hogy teljesen ártalmatlan, viszont fogyasztásával legyünk óvatosak, hisz hamar a fejünkbe szállhat. Egy pezsgősüveg kinyitására nem szükséges nagy durranásos műveletet végezni, ha elegánsabban szeretnénk véghezvinni, és figyelni arra, hogy ne szökjön ki az üveg tartalmának fele, végezzünk lassú mozdulatokat, várjuk meg még egy halkabb szisszenést nem hallunk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs