2017. március 18.
Érdekességek a futásról

A futás arról vált híressé, hogy a segítségével könnyen és egyszerűen lehet fogyni, a szív- és érrendszer egészségét meg lehet őrizni, de a stresszel, valamint a kimerültséggel is fel lehet venni a harcot. A futás az olcsó sport tevékenységek közé sorolható, hiszen csak futócipőre van szüksége. A szakemberek szerint hetente háromszor 20-30 percet ajánlott futni.

A futás legnagyobb előnyei, hogy beindítja a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, de mindezek mellett megnyugtatja a szervezetet, valamint befolyásolja az éjszakai pihenést is. A sport tevékenység során olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek jobb közérzetet biztosítanak. A kutatások során az is kiderült a futással kapcsolatban, hogy megterheli a láb és hát csontjait, ízületeit, valamint izmait. A futócipő vásárlása során érdemes oda figyelni arra, hogy a lábbeli párnázott legyen, hiszen így lesz képes a talpboltozatot, sarkat, bokát megvédeni a talaj ütődéseitől. Ajánlott józan ésszel meghatározni a futás sebességét, a távolságot, valamint a tevékenység gyakoriságát.

A futás megkezdése előtt és a tevékenység során sem nem hasznos túl sok vizet elfogyasztani, napközben fokozatosan kell elfogyasztani a folyadékot. Futás előtt és után is javasolt pár perc séta, kocogás, valamint a térd, comb és lábszár izmainak nyújtásához kapcsolódó gyakorlatok végzése. Ha a sport tevékenység elvégzése után izomláz jelentkezik, akkor mindenképp szükséges a pihenés. A szakértők szerint a futás mellett a gyaloglás is szerepet játszik a csontozat egészségének megőrzésében, valamint a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A gyaloglással kapcsolatban az is bizonyított tény, hogy néhány évvel meghosszabbítja az ember életét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs