2013. december 15.
Érdekes tudnivalók a mesés Svédországról!

Ha Svédország kerül szóba, akkor a hideg az a gondolat, ami mindenkinek azonnal az eszébe jut, holott Svédország déli részén, avagy Göteborg vonalában hasonló hőmérsékleti körülmények uralkodnak a téli hónapokban, mint itthon is. Az tehát tévhit, hogy a Skandináv-félszigeten csak fagyoskodni lehet. Arra persze ügyelni kell, hogy nyáron ritkán kúszik 25 foknál magasabbra a hőmérséklet, amit a helyiek csöppet sem bánnak.

A svédekről a másik gondolt, amit talán máris eszedbe jutott, az a svédasztal. A svédeknél megszokott a „lunch buffet”. Ez azt jelenti, hogy egy adott összegért többféle meleg étel és saláta közül lehet választani. Az árban sokszor sz üdítő és a desszert is benne van. Már 70 koronáért, tehát kevesebb, mint 2.400 forintért tele eheted magad igazán minőségi étellel. Az elvitelre történő csomagoltatás ugyancsak megszokott dolog, tehát ami nem fér beléd, azt nyugodtan elhozhatod.

Ami idehaza igazi érdekességnek számít, az Svédországban megszokott. Ott akár 20 kilométeres távról is kerékpárral járnak az emberek dolgozni és iskolába is. Nem is csoda így az sem, hogy szinte minden öltözethez sportcipőt viselnek, legyen az valóban sportos öltözet vagy elegáns ruha. A felsőoktatási intézmények éppen ezért százával sorakoznak a kerékpárok. Ami még érdekesebb, hogy a legtöbbjük csupán letámasztva áll ott, lakat nélkül. Idehaza ez igazi felelőtlenségnek számítana, ott mindennapos.

A svéd törvények egyik érdekessége, hogy lehetővé teszik, hogy évente többször is kivehess öt nap betegszabadságot, méghozzá orvosi igazolás nélkül. Ehhez csak egy internetes rendszerben szükséges jelezni, hogy betegség miatt nem tudsz dolgozni, a táppénzt pedig automatikusan megkapod. Csak nagyon kevesen akadnak, akik visszaélnek a rendszerrel, legtöbben viszont rendeltetésszerűen használják.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs