2017. április 16.
Epekő kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az epekő kialakulása, általában a 30 év feletti korban jelentkezik, ekkor is leggyakrabban a nők körében. A férfiak 10%-a, még a nők 20%-a szenved élete során ebben a betegségben. Az epe a szervezetünk számára egy nagyon fontos és összetett emésztőnedv.

A máj választja ki, és innen epeúton jut az epehólyagba, ahol tárolódik, besűrűsödik, majd az epevezetéken keresztül a vékonybélbe kerül, ezután itt segíti elő a zsírok emésztését. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a májunk méregtelenítő reakciója során jönnek létre. Ha az epénk összetétele megváltozik, kövek csapódhatnak ki. Ezek mérete lehet homokszemnyi, de elérheti a galambtojás nagyságot is. A betegség tünetei a sárgaság, hányás, bél-gázképződés, hányinger, magas láz, illetve görcsös hasi kínok. A fájdalom jelentkezhet a zsíros ételek fogyasztása után, mely eredményezhet hasnyálmirigy-gyulladást, sötét színű vizeletet, agyagszürke székletet. A betegség kialakulását okozhatja a gyakori epehólyag-gyulladás, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, illetve sok esetben az örökletes tényezők is.

A problémát nagyrészt a panaszok után ismerik csak fel. A tünetmentes epekövet nem kezelik. Az epebetegség megoldására, a hagyományos műtéteket leginkább ritkán alkalmazzák, általában csak akkor, ha szövődményekről van szó. Még régen egy epehólyag eltávolító műtét megterhelő volt a beteg számára, és a felépülés is heteken át tartott, mára már a technika fejlődésével, ezt a műtétet laparoszkópiás kolecisztektómia hasi tükrözés során történő, epehólyag-eltávolítással végezik. Az epehólyagot a kivezető-csővel együtt távolítsák el, hogy ezzel elkerüljék az újabb kövek kialakulást. Általában ilyen műtét után, a beteg egy nap után hazamehet. A műtét előtt és után is, az orvosok szigorú diétát írnak ki a betegeknek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs