2014. november 28.
Eláruljuk mire figyelj, ha Olaszországba utazol!

Nem csak nyáron szép Olaszország, hanem bizony ősszel is. Az olyan turisztikai utak, mint Róma vagy Velence az év minden szakában népszerűek. Épp ezért kiemelünk pár apróságot, amire érdemes figyelni, ha a közeljövőben készülsz kirándulni Olaszországba.

A folyó ügyek problémát jelenthetnek. Férfiak számára talán nem annyira fontos, de nők és gyerekek esetében már más a helyzet. Legtöbben jobb híján beülünk be egy kávézóba, ahol megiszunk valamit és közben kihasználjuk a lehetőséget. Erre Olaszországban semmi szükség, ugyanis törvény mondja ki, hogy minden nyilvános hely nyilvános illemhely is egyben, ezért külön díjazás nélkül be kell engedi az embereket.

Olaszországban a kocsibérlés igen drága, érdemesebb ehelyett vonattal kirándulni. Persze nem csak az ár miatt, de az olaszok vezetési stílusa miatt is ajánlatosabb kerülni a volánt. A jegyérvényesítés épp úgy működik, mint Budapesten a metrónál. Ha nincs automata, akkor felszálláskor kell ráírni a jegyre a pontos dátumot és a település a nevét, ahol felszálltál. A kalauznak elég, ha elmondod, hogy nem működött a gépezet, meg fogja érteni.

Olaszországban a tíz év alatti gyerekek gyakran kapnak utazási kedvezményt, illetve többnyire ingyen használhatják a tömegközlekedési járműveket is. Rómában, a buszokon és a metrón, sem kell jegyet venni a gyermekeknek. Mielőtt bárhol is jegyet váltanál a kisebbeknek, először tájékozódj. Érvényes ez a múzeumokra, színházakra és minden nagyobb nevezetességre is, amit Olaszországban fel lehet keresni.

Ha nem akarsz enni, csak iszogatni, akkor válaszd a bárokat. Ha ugyanis étterembe ülsz be meginni egy kávét, akkor bizony előfordulhat, hogy rosszalló tekinteteket kapsz, vagy a pincér meg is említi, hogy rendelj ételt, ha nem akkor távozz. A legjobb tehát, ha enni étterembe mész, inni pedig bárba.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs