2019. január 10.
Egy különleges nap

Létezik egy nap, amelyen különösen nagy figyelmet fordítunk arra a személyre, aki életet adott nekünk, aki minden erejével küzdött azért, hogy a legjobb körülmények között és szeretetben neveljen fel minket. Igen, ő az édesanyánk.

[wp_ad_camp_1]

Szinte a világ minden pontján ünneplik az édesanyákat és kijelölnek egy napot, amely az övéké. A legtöbb országban ez a nap május első vasárnapjára esik. De honnan is ered ez az ünnepnap?  Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségek keretén belül Rheának, az istenek anyjának is tartottak egy ünnepséget, s vele együtt minden édesanya tiszteletére. Az idő múlásával sem szűnt meg ez a szokás. Az 1600-as években, Angliában, az anyák napját egy vallási ünneppel egyetemben tartották meg a Húsvétot követő negyedik vasárnapon.

Olyannyira fontosnak tartották ezt a napot, hogy a családjuktól távol dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamenve édesanyjukkal tölthessék a napot. Ezt a napot megelőzően ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Az Amerikai Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg először az édesanyákat. 1907-ben egy Anna M. Jarvis nevű philadelphiai hölgy megpróbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. 1914-re sikerült végre hivatalos ünnepként elismertetni Woodrow Wilson amerikai elnök által. Ezután, Európában is elterjedt és népszerűvé vált ez a kedves ünnep. Magyarországon 1925. március 8-án tartották meg először az anyák napját, és 1928-ra már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

Anyák napján a gyermekek apró ajándékokkal, virággal lepik meg édesanyjukat és mindent megtesznek annak érdekében, hogy mosolyt csaljanak arcukra és sebbé tegyék napjukat.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs