2014. június 14.
Dolgozz állva – egészségesebb leszel!

Világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a dolgozók munkahelyi körülményeire. Fontos, hogy munka közben az egészség semmilyen szempontból ne kerüljön veszélybe és az irodai körülmények hosszútávon se okozzanak egészségkárosodást. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, ha az egész munkanapot állva töltjük, számos betegség kockázatát csökkenthetjük.

Teljes munkaidőben vagy tartósan ülve végezni a munkánkat káros lehet az egészségre. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy hosszú órákon át ülni nagyban rontja a keringést, főként a lábakban. A csípőre és a hasüregben található szervekre fokozott nyomás nehezedik, rögzül a görbe testtartás, lassabban dolgozik a tüdő és a zsír is könnyebben lerakódik.

Ezzel szemben, ha állva végezzük a munkánkat, kevesebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség és a szívproblémák is ritkábban jelentkeznek. A kutatók a tesztek során azt is tapasztalták, hogy az állva végzett munka során jelentősen javult a közérzet, ez pedig közvetlenül kihatott a termelékenység, hatékonyság növekedésére is.

Mielőtt beszereznénk egy magasított íróasztalt, tartsuk szem előtt a fokozatosságot. Napi 8 óra ülés után a szervezetnek óriási változást jelentene ugyanennyit egy huzamban állni, ezért lassan szoktassuk hozzá az új helyzethez. Először csak egy-egy telefonhívás erejéig álljunk fel, majd fokozatosan növeljük az állva töltött idő hosszát. A méregdrága design bútorok helyett válasszunk állítható magasságú asztalt.

 


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs