2018. január 02.
Csau-csau a különleges, egyedi és hűséges kutyafaj

A Csau-csau (Chow-Chow) ősrégi kutyafaj, állítólag Kínából származik, viszont leginkább úgy tartják, hogy a hódító mongolok vitték magukkal harci kutyaként Szibéria északi részéről. Nevét vélhetőleg az ízletes, finom húsáról kapta.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a különleges kutyának kékesfekete a nyelve, amivel kitűnik minden kutyafaj közül. Járása egyedülálló, igazán kecses. A jellemére a hűség mondható leginkább. Akinek egyszer ilyen kutyája volt, valószínűleg a továbbiakban is ez a faj mellett fog dönteni. Hátsó lábai igen különlegesek, farkát magasan tartja, ami bekunkorodik, a gerincvonalban fekszik. Nagy mellkassal rendelkezik, míg lábujjai elég rövidek. Koponyája széles, csontozata igen erős. Szőrzete is igazán egyedinek számít, elég sűrű, mely védelmet tudott nyújtani az állat számára, hogy a szibériai hidegeket jól átvészelje. Szeme sötétbarna és kicsi. Füle egyenes, szintén kicsi és felálló. Orra fekete, szájpadlása, nyelve és ajkai is feketések. Magassága elérheti a 46-56 cm-t, testtömege 20-27 kg közt alakul.

Bár eredetileg a harcra lettek kiképezve, ezen felül elég társasági lénynek mondhatóak. Régebben a császárok kedvencként tartották, ez mellett tenyésztették is annak érdekében, hogy fogyaszthassák húsát. Jó házőrző, a kényeztetést nem igazán kedveli, viszont manapság már egyedi megjelenése miatt, gyakran díszkutyaként tartják. Más kutyafajok nem igazán kedvelik, mivel nincs jellegzetes kutyaszaga, ezáltal bizalmatlanok feléje. Kínában régen nagy népszerűségnek örvendett, sokat használták a medvék elleni vadászatok során. Budáját feldolgozták, karmait pedig eladták. Kínában húsa manapság is csemegének számít, ami elég furcsán hangozhat, viszont ez nem egy új divat, már régebben is fogyasztották. Sonkáját sokszor hamisítják, ezért a kereskedők, hogy garantálni tudják a hús eredetiségét, rajta hagyják a szőrös mancsait. Ezzel minden vásárló biztos lehet abban, hogy valóban a Csau-csau sonkáját vásárolják meg.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs