2017. november 24.
Citromfa ültetése és nevelése otthon

A citromfa egy csodás mediterrán és trópusi növény, gyümölcse nagyon kedvelt, valamint a fa termesztése is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A citromfa nevelése nagy örömet tud okozni, főleg ha még élvezhetjük annak gyümölcsét is.

[wp_ad_camp_1]

Remek érzés lehet, amikor az általunk termesztett citromot facsarhatjuk a teánkba, vagy egy ízletes limonádét készíthetünk belőle. Ez mellett a fa szép kinézete és illatos virágai igazi dísznövényként szolgálnak a lakásunkban. A citromfa vásárlása, nem számít épp olcsónak, viszont, mi magunk is ültethetünk otthon. Ehhez nincs másra szükség, mint venni egy citromot, majd ennek a magját felhasználni. A magvakat először is egy-két napig langyos vízbe áztassuk be, majd kis cserepekbe, virágföld és homokos föld keverékébe ültessük el. Biztosítsunk számára meleg helyet, és figyeljünk rá, hogy földje mindig legyen nyirkos, hisz ezáltal tudják majd a magvak megkezdeni a csírázást. Amikor már úgy látjuk, hogy szépen növekednek, és kinőtték eddigi helyüket, ültessük át nagyobb cserepekbe, lehetőleg mélyebb típusokat válasszunk, melyek a gyökerek számára elegendő helyet tudnak biztosítani.

Ha szép alakot szeretnénk neki adni, az érettebb fajokat 3-4 levél felett vágjuk vissza. A metszést mindig tavasszal tegyük meg, még az új hajtások megjelenése előtt. Nyáron óvjuk az erős széltől, valamint még fiatal korában az erős napfénytől. A meleg hónapokban bő öntözést igényel, erre figyeljünk oda. Éghajlatunk olyan típusú, hogy nem élné túl a telet, ezért erre mindenképp biztosítanunk kell egy helyet. Ahhoz, hogy a növény gyümölcsöt is hozzon, 1-2éves korában szükség van oltásra, vagy szemezésre. Az oltási idő március végén és április elején van, ilyenkor a citromfa vesszőibe ékoltással oltócsapot kell illesztenünk. Az oltócsap mindenképp egészséges legyen, és olyan citrus-fáról származzon, ami már termő. A szövetek három-négy hét alatt forrnak össze, és az oltócsapon lévő rügy már hajtásnak fog indulni. Ha az oltás sikertelennek bizonyult, alkalmazzuk a szemezést, amit augusztus vége felé, illetve szeptember elején tehetünk meg. Ez a munka nagyon egyszerű, biztosan sikerülni fog még a kezdőknek is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs