2014. február 27.
Betegszabadság! Mikor kötelező és mikor nem?

Sokan nem tudják, hogy mikor ajánlott a beteg szabadság és mikor jobb, ha inkább bemennek dolgozni. Sok esetben a két véglet ismeretes, azok akik az első tüsszentésre is otthon maradnának és azok a munka mániások, akik akkor is elmennének dolgozni, ha az ágyból sem tudnak kimászni. Lássuk mikor jobb, ha inkább maradunk az ágyban és mikor kell mégis munkára menni!

Ha fájó torokkal és orrfolyással keltél, akkor már nem biztos, hogy jó elmenni munkára. Amennyiben nagyobb lázzal, izomfájdalommal vagy esetleg intenzív fáradtságérzettel is küzdesz, valószínű, hogy valamilyen vírusos megbetegedésed van. Az ilyen esetben legjobb, ha elmész az orvoshoz, aki a vizsgálat nyomán megállapítja, mi lehet a baj. Persze a torokfájásnak és az orrfolyásnak is vannak fokozatai, de ha már puszta létezés is nehéz, ne menj be dolgozni!

Ha rosszul érzed magas, de nem vagy lázas, az sem jelenti azt, hogy mindenképp elmehetsz dolgozni. A lázon kívül például a súlyos köhögés és sok olyan tünet is tilossá teszi a munkába menést, ami például gátol a feladataid végrehajtásában. Természetesen minél kevesebbet hiányzol, annál jobb, de ha az egészségedről, illetve a munkatársaidéról van szó, akkor legyél körültekintő.

Nagy tévhit az is, hogy például segít megakadályozni a fertőzés terjedését az, ha zsebkendőt teszel a szád elé. Ha már mindenképpen be kell menned dolgozni betegen is, akkor persze tényleg sokat tehetsz a kollégáidért, ha minimálisra csökkented a fertőzés veszélyét. Amikor köhögsz tegyél valamit az orrod és a szád elé, utána pedig használj azonnal antibakteriális szappant a fertőtlenítés érdekében.

Ha elmentél szabadságra és két napja már jól érzed magad, az még nem a gyógyulás jele, attól meg lehetsz fertőző. A vírusos fertőzés esetén hét nappal a panaszok tetőzése után még mindig is ráragaszthatod a kórokozókat másokra. Influenza esetén tehát egy hétig tessék otthon maradni!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs